Andrada este cea mai gustoasă roșie de la Buzău. Cel puțin asta au decis buzoienii care au participat la degustarea de tomate organizată de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SDCL) Buzău.
După analiza notelor primite de fiecare dintre cele 40 de soiuri înscrise în competiție, câștigătoare a fost declarată tomata Andrada, din soiul Inimă de Bou.
Potrivit juriului, tomatele au primit cele mai mari note la toate cele șase aspecte urmărite în cadrul competiției, respectiv culoare, fermitate, suculenţă, gust, aromă şi mărimea fructului.
„Tomatele au fost notate pe o scală de la 1 până la 5, iar în grafic este trecută nota obținută privind caracteristicile organoleptice”, a explicat Elena Barcanu, cercetător la SCDL Buzău.
Potrivit acesteia, Andrada este un soi semitimpuriu cu creștere nedeterminată ce poate fi cultivat în spații protejate și câmp, în sistem palisat. Plantele sunt suple cu un foliaj redus, iar vigoarea plantei este medie.
Fructele sunt de culoare roșie, sub formă de inimă, foarte mari, având o greutate cuprinsă între 220,93 g și 345,63 g. Acestea sunt suculente, au fermitate medie, păstrând totodată gustul și aroma tomatelor românești.
„Producția pe plantă este de 3,5-4 kg. O atenție deosebită trebuie acordată transportului fructelor, deoarece, fiind mari și suculente, au capacitate redusă de păstrare, de 4-7 zile. Caracterul forte al acestui soi este dat de gustul și aroma fructelor, datorat raportului echilibrat de zahăr/aciditate și conținutul ridicat în licopen”, spun cercetătorii buzoieni.
Următoarele soiuri apreciate de cei peste 50 de buzoieni participanți la degustare sunt Florelia și Nectaria.
„Andrada a fost urmată îndeaproape de tomata roz Florelia și tomata portocalie Nectaria, semn că în topul preferințelor nu mai este doar tomata roșie. Cea mai mare satisfacție? Faptul că în top 15 cele mai apreciate tomate se află combinațiile noastre hibride, rezultatul activității de cercetare din ultimii 3 ani, ceea ce ne confirmă că suntem pe drumul cel bun! Munca noastră devine din ce în ce mai… delicioasă”, au scris pe Facebook cercetătorii buzoieni.
Iată și caracteristicile celorlalte două soiuri de tomate de pe podium:
FLORELIA
NECTARIA