Analiștii învârt cuțitul în rană: Recoltele de oleaginoase sunt dezamăgitoare!

Analiştii firmei de consultanţă Strategie Grains şi-au redus, pentru a doua oară, estimările referitoare la recoltele de oleaginoase din acest an ale Uniunii Europene, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Potrivit celor mai recente prognoze ale Strategie Grains, publicate luni, producţia de rapiţă, principala cultură de oleaginoase a UE, va fi în acest an de 18,9 milioane de tone, în scădere faţă de prognoza de 19,3 milioane de tone făcută cu o lună în urmă şi cu 2,7% sub recolta de 19,4 milioane de tone înregistrată anul trecut.

Analiştii firmei franceze de consultanță susțin că recoltele de rapiţă au fost dezamăgitoare în special în Franţa, Germania şi România, deși țara noastră, potivit expertului în piețele de mărfuri agricole, Cezar Gheorghe, a avut anul acesta cea mai mare recoltă de rapiță din istoria sa, 2,2 milioane de tone.

Conform analiștilor francezi, rezultatele slabe privind recoltele de oleaginoase sunt efectul vremii secetoase care a afectat anul acesta culturile de floarea-soarelui și soia din unele regiuni ale blocului comunitar, inclusiv România.

Astfel, în ceea ce priveşte floarea-soarelui, Strategie Grains şi-a revizuit estimările referitoare la producţia din acest an a UE până la 10,3 milioane de tone, de la 10,5 milioane de tone, cât estima anterior. Chiar şi aşa, însă, ar fi vorba de o recoltă cu aproximativ 10% mai mare decât cea de anul trecut.

La soia boabe, care este recoltată, ca şi floarea-soarelui, după sezonul estival, firma de consultanţă şi-a redus estimările de producţie până la 2,84 milioane de tone, de la 2,87 milioane de tone, însă ar fi vorba de o producţie cu aproximativ 14% mai mare decât cea de anul trecut.

Condiţiile secetoase din România au stat la baza revizuirii estimărilor referitoare la producţia de floarea soarelui a blocului comunitar şi au contribuit, de asemenea, la revizuirea prognozelor referitoare la producţia de soia boabe, alături de seceta din Franţa, a precizat Strategie Grains.

Aceeaşi firmă de consultanţă şi-a revizuit, şi în urmă cu o lună, estimările privind recoltele de oleaginoase ale UE.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole