Unul dintre cei mai relevanți parametri este reacția solului. În solurile acide este dereglată hrănirea cu azot, plantele nu primesc fosforul, calciul și magneziul în cantitățile necesare. Aciditatea solului se poate modifica prin aplicarea amelioratorilor pentru sol Agrocalcium și Doloflor.
Reglarea pH-ului prin adăugarea de calciu este primul pas pe care trebuie să-l facem atunci când planificăm cultivarea unei anumite plante. Calciul și magneziul neutralizează ionii de aluminiu, hidrogen și mangan prezenți în structura solului, ceea ce face ca rădăcinile plantelor să fie mai puțin sensibile la deteriorare.
Cum afecteză PH-ul solului disponibilitatea nutrienților pentru plante
Dozele de administrare a carbonatului de calciu depinde de gradul de aciditate a solului și poate varia de la câteva zeci de kg/ha până la câteva sute de kg de produs.
Agrocalcium și Doloflor pentru cultura de floarea-soarelui
Deficiența de calciu (Ca) la cultura de floarea-soarelui
Creșterea plantei cu deficit de Ca este sever afectată, dimensiunea totală a plantelor este redusă. Frunzele prezintă o formă mai îngustă și mai creață decât plantele sănătoase. Dezvoltarea florilor nu este în general inhibată, dar acestea rămân pipernicite și deformate.
Deficiența de (Mg) la cultura de floarea-soarelui
Frunzele dezvoltă cloroza intercostală pornind de la marginile frunzelor și vârf. Zonele clorotice devin ulterior necrotice, cu o margine îngustă de-a lungul venelor rămase verde. Zonele afectate grav sunt curbate. La insuficiența continuă, frunzele mai tinere sunt afectate în același mod.
Agrocalcium si Doloflor pentru cultura de rapiță
Deficiența de calciu (Ca) la cultura de rapiță
Deficiența de calciu se manifestă prin apariția de tulpini moi, iar inflorescențele sunt aplecate, colenchimul fiind slab dezvoltat. Pornind de la vârful și marginile frunzelor, acestea se transformă în verde pal până la brun cenușiu. Limbul frunzei este ofilit, rupt și are un aspect zdrențuit. În cazul manifestării deficientei de calciu, se recomandă aplicarea amelioratorilor cu conținut ridicat de calciu- Agrocalcium si Doloflor, totodată îmbunătățindu-se structura/textura solului și pH-ul acestuia.
Deficiența de magneziu (Mg) la cultura de rapiță
Simptomele deficienței de magneziu apar la început pe frunzele bătrâne și apoi la cele tinere. Se observă în astfel de cazuri apariția de cloroze între nervuri, țesutul rămânând verde doar pe nervuri și în jurul acestora.
În cazul carenței severe de magneziu, zonele clorozate devin roșiatice-maronii sau chiar violete, după care se necrozează.
Perioadele ploioase de lungă durată, pot spăla magneziul din sol, ceea ce poate conduce la carența acestui element.
Excesul de potasiu și deficitul de azot pot determina dezechilibrul de magneziu din sol, la fel și pH-ul mic și cantitatea mică de humus a solului.
În cazul apariției deficiențelor de magneziu se recomandă aplicarea amendamentelor pentru sol, Agrocalcium și Doloflor.
Pentru orice detaliu sau informații, contactați: https://ingrasamintebio.ro/contact/