Ambițiile de mediu sunt prea mari pentru fermieri. Atenție, însă, vor veni altele și mai mari, în viitor

Ambițiile de mediu europene ce cântăresc greu pe umerii fermierilor, avantajul fermierilor români de a fi parte integrantă din marea familie a Uniunii Europene și cum este resimțit Pilonul II de către agricultorii din România sunt temele abordate de moderatorul Constantin Rudnițchi împreună cu fermierul Dan Hurduc în emisiunea Agricultura, o șansă pentru România.

Ambițiile de mediu europene nu sunt corelate cu cele ale altor state ale lumii

„UE este un factor pozitiv pentru dezvoltarea agriculturii. Problema care se pune este că nu știu dacă sunt și fezabile noile ambiții de mediu din Europa. Fermierii nu pot îndeplini condițiile de mediu ale PAC-ului care mie mi se par niște ambiții destul de mari. Am fost recent la Bruxelles la o conferință despre agricultura viitorului, iar vicepreședintele CE afirmă că acestea nu sunt de nerealizat și că vor continua cu unele și mai mari. Cu strategia- biodiversitate și farm to fork , noi fermierii considerăm că este o povara în plus să îndeplinim aceste condiții de mediu. Să nu uităm că sumele sunt într-o continuă scădere. Ambițiile europene de mediu nu sunt corelate cu cele ale altor state, de exemplu cele ale Americii De Sud. Fermierul european va deveni necompetitiv, alimentele vor fi mai scumpe și se vor consuma tot mai multe alimente din afara UE care, pentru a fi produse, vor duce la creșterea gradului de poluare”, atenționează fermierul Dan Hurduc.

Fermierii români și-au dezvoltat afacerile cu mult peste ceea ce gândeam noi înainte de a fi membri UE

„România fiind printre ultimele țări care au intrat în UE, a beneficiat mai puțin de avantajele și de sumele care s-au repartizat, comparativ cu țările mai vechi care și-au consolidat poziția și care au creat mecanismele. Acestea au avut capacitate administrativă și de absorbție mai mare și și-au implementat politicile cu mai mult folos.

Ceea ce este totuși important pentru România este faptul că procedurile europene au creat un echilibru care, în timp, va genera facilități care vor fi favorabile consumatorilor”, consideră fermierul.

- Publicitate -

„România nu s-a apropiat de statele UE ca și subvenție, această fiind inferioară mediei UE ceea ce ne-a creat un dezavantaj de competitivitate. Plățile pe Pilonul II s-au redus cu 25% Pilonul II vine însă cu eforturi suplimentare, nu ca o plata directă. Sunt însă și costuri pentru implementarea acestui Pilon. Dacă îl privim direct ca o sumă este în regulă, dar dacă îl vedem ca o suma cu ambițiile de mediu incluse, lucrurile sunt diferite”, a semnalat Dan Hurduc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole