17 septembrie 2021 - 15:46

Ajutorul de minimis pentru apicultori! Ce suma va fi alocata per familia de albine

Apicultura românească se confruntă, la rândul ei, cu multe probleme anul acesta, în contextul secetei pedologice extreme care a pârjolit pur și simplu suprafețele agricole ale țării noastre. Potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, numărul de familii de albine s-a dublat în ultimul deceniu, iar acest sector are nevoie de mai multe programe de sprijin, finanțate fie de la bugetul de stat, fie prin fonduri europene.

”Am avut multe întâlniri cu apicultorii, am și un consilier la cabinet, care este un apicultor cunoscut și prin care încerc să am contact permanent cu tot ceea ce înseamnă apicultură. În ultima perioadă, într-adevăr, numărul familiilor de albine a crescut foarte mult În România și am un grafic, începând cu 2008, când erau 998.000 de familii de albine, astăzi, la finele lui 2019 înregistrăm 1.997.840 de familii de albine. Au fost diferite programe naționale apicole”, a precizat șeful MADR.

Ministrul a reamintit că anul acesta au fost alocate sumele pentru apicultori în Programul Național Apicol pentru următorii 3 ani, însumând în total 150.000.000 lei, banii fiind distribuiți aproximativ egal pentru fiecare an. Șeful MADR a subliniat însă că, în ceea ce privește ajutorul de minimis care urmează să fie acordat apicultorilor, sumele exacte nu sunt încă stabilite, însă vor fi undeva între 23 și 25 de lei per familia de albine.

”Este foarte important pe de o parte să susținem apicultura, pe de altă parte să îi ferim pe producătorii de produse apicole de concurența neloială din țările terțe. Trebuie spus că anul acesta, la fel ca și pentru celelalte domenii de activitate în agricultură, pentru că și asupra apiculturii seceta și tot ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere meteorologic și climatic a afectat mult, vom oferi un sprijin, un program de minimis, aproximativ 23, 24, 25 de lei, vom vedea acum, pe familia de albine”, a mai subliniat Adrian Oros, într-un interviu acordat pentru Via Cluj TV.