14 mai 2021 - 14:10

Atentie APICULTORI! S-a prelungit termenul pentru Programul National Apicol

Veste buna pentru apicultori! A fost prelungită perioada de depunere a unor documente justificative pentru Programul Național Apicol, până la data de 1 septembrie 2020. Anunțul a fost dat pe pagina Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea apicultorilor, care au evidențiat faptul că nu se pot încadra în termenul de 1 august 2020 pentru efectuarea analizelor fizico-chimice și/sau pentru reziduuri, care să ateste calitatea mierii precum și pentru achiziționarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie – remorci și mijloace de încărcare – descărcare a stupilor în pastoral, din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei cu COVID 19 care au afectat și activitatea acestora, la inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost adoptată o Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2020 – 2022, a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar.

Prin această hotărâre se reglementează o excepție pentru anul 2020, în sensul prelungirii termenului de depunere a unor documente justificative în cadrul acțiunilor “Raționalizarea transhumanței/stupăritului pastoral” și “Îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață”, până la data de 1 septembrie 2020.

Aceste documente sunt:
c) copia cărții de identitate a remorcii apicole;
j) copia buletinului de analize fizico-chimice/reziduuri.

S-a avut în vedere și faptul că acțiunile din cadrul Programului Național Apicol, respectiv: “Raționalizarea transhumanței/stupăritului pastoral”, “Îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață”, precum și efectuarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii, sunt acțiuni noi care au necesitat o perioadă mai lungă de timp pentru realizarea lor.

Valoarea sprijinului financiar alocat pentru apicultori în cadrul Programului Național Apicol în perioada 2020 – 2022 este de 150.628 mii lei, fiind distribuită astfel:

  • pentru anul 2020: 50.210 mii lei;
  • pentru anul 2021: 50.232 mii lei;
  • pentru anul 2022: 50.186 mii lei.

„Sectorul apicol din România reprezintă un domeniu important, a cărui evoluție din ultimii ani, a plasat România printre țările cu o apicultură dezvoltată atât din punctul de vedere al numărului de familii de albine, al calității mierii, cât și al diversificării producției apicole”, a scris Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.

Hotărârea pentru completarea Anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar a fost aprobată în ședința de Guvern din 31 iulie 2020.