28 octombrie 2021 - 13:46

Ajutorul de minimis mult așteptat de legumicultori! Documentul publicat de MADR

Document important pentru legumicultorii români, publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Instituția a publicat în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia.

Documentul publicat de MADR vine cu câteva noutăți față de anul trecut. În primul rând, valoarea maximă care se acordă beneficiarilor este de 14.617,5 lei, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, , la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020, fără a depăşi valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar.

Bugetul total al schemei de ajutor de minimis pentru legumicultorii care cultivă usturoi este de 15.000 lei, reprezentând echivalentul sumei de maximum 3.078 mii euro.

În situaţia în care, după centralizarea tuturor situaţiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis, se constată depăşirea sumei maxime, valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar se reduce proporţional, iar legumicultorii vor primi mai puțini bani, la fel ca anul trecut.

Mai mult, documentul specifică faptul că în anul de cerere 2021, legumicultorii trebuie să valorifice producţia de usturoi în perioada 1 iulie – 22 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 29 noiembrie.

Textul complet cal proiectului de Hotărâre de Guvern poate fi consultat pe site-ul MADR. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, la adresa de email: politici.agricole@madr.ro