Usturoiul miroase a …bani de la APIA. Campionii și-au triplat suprafața cultivată

Cultivarea usturoiului reînvie la Buzău, unde cu mulți ani în urmă suprafață ocupată de această legumă depășea o mie de hectare. Anul 2020, în ciuda dificultăților aduse legumicultorilor, a adus o performanță în rândul cultivatorilor de usturoi. Au reușit să mențină locul fruntaș în programul de minimis derulat de Ministerul Agriculturii dar cu o suprafață aproape triplă cultivată cu usturoi.

Concret, datele prezentate de Direcția Agricolă arată că Buzăul are 235 de hectare de usturoi, intrate la plată în programul ”Usturoiul” 2020, în timp ce numărul beneficiarilor este de 129.

”S-a terminat perioada de depunere a documentelor și a deconturilor cu care s-a făcut dovada că s-a comercializat usturoiul. Am primit 142 de dosare doar că, doar 129 au fost eligibile pentru o suprafață cultivată de 235 de hectare, suprafață care duce Buzăul pe primul loc la nivel național. Față de anul trecut, când noi am avut 94 de hectare cultivate cu usturoi, practic, acum avem o suprafață mai mult decât dublă. Avem și mai mulți fermieri. Anul trecut am avut în jur de 70, anul acesta 142”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Și cantitatea de usturoi obținută la hectar, spune Florea, a fost una mulțumitoare în contextul unui an extrem de greu pentru agricultori.

”Au fost beneficiari care au făcut dovada de 3 tone la hectar, dar au fost și legumicultori care au scos și 6 tone de pe un hectar, în ciuda anului care nu a fost unul favorabil dar au folosit o tehnologie modernă și au realizat, iată, o cantitate dublă de usturoi. Noi am fost atenți și cu materialul multiplicat. Chiar dacă nu s-a realizat în proporție de 100% acest lucru, noi am inistat să multiplicăm soiuri românești și, în mare parte, usturoiul din piețele din Buzău este adus din bazinul Râmnicelu, Bala Albă”, a punctat Florea.

Mai mult decât atât, Florea este de părere că pe viitor Buzăul ar putea crește și mai mult suprafața cultivată cu usturoi.

- Publicitate -

”Avem mulți fermieri care au reînviat această tradiție a cultivării usturoiului. Este adevărat noi, în bazinul legumicol din Buzău, cu mulți ani în urmă, am avut o mie de hectare de usturoi și aici am vrea să ajungem. Prin acest program se stimulează cultivarea usturoiului și noi încurajăm să fie multiplicat usturoiul autohton”, a explicat Cosmin Florea.

Cei care nu au reușit să facă producția minimă au fost excluși de la plată. Este cazul a 13 cultivatori care au depus actele la Direcția Agricolă însă au fost declarați neeligibili.

”Motivele au fost diverse. În primul rând, suprafața nu a corespuns cu cerințele din program. Alții n-au realizat producția cerută, au crezut că pot să păcălească. Nu au avut 3 tone la hectar și acolo am considerat că nu s-a respectat tehnologia și că au intrat în acest program mai mult pentru suma care se oferă la hectar, respectiv 3.000 de euro”, a spus Florea.

Direcția Agricolă Buzău va trimite astăzi toate documentele centralizate către Ministerul Agriculturii, urmând ca până la finalul anului cultivatorii de usturoi să-și primeasc banii.

Autor: Marilena Dinu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole