28 octombrie 2021 - 19:43

Întrebarea care-i FRĂMÂNTĂ pe fermieri: „Ce înseamnă ajutor de stat după un an 2020?”

Tot bravii fermieri și răspund acestei provocări, în contextul discuțiilor neoficiale privind posibilele tăieri care ar urma să se producă în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), fix în zona care are cel mai mult nevoie de bani, și anume fermele mici și mijlocii.

Potrivit previziunilor făcute pentru Agro TV de Nicolae Vasile, președintele LAPAR, în cazul în care Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) ar urma să fie diminuat cu 30%, conform spuselor lui Ionel Arion, președintele Pro Agro, multe ferme din România ar urma să intre în faliment.

„Multe ferme vor intra în faliment. Începem campania de primăvară, nu sunt bani. Trebuie făcute strategii. Ministerul Agriculturii nu are un plan. În 30 de ani să nu ai tu o direcție? Unde trebuie să ajungi tu în cinci ani de zile? Unde să ajungi tu în 20 de ani de zile? Tot discutăm de PNS (n.r. – Planul Național Strategic), de nevoi, de analize SWOT.

„O dăm dintr-o extremă într-alta când, de fapt, toate acestea trebuiau regăsite într-o politică de dezvoltare pe 30-50 de ani. România nu are, la nicio ramură de activitate, un plan de dezvoltare pe termen lung. PNS-ul, trebuia să-l găsești, unde? În acest plan de dezvoltare pe 30 de ani. «L-am integrat aici. Acesta este trendul meu»”, a precizat șeful LAPAR.

„Dacă nu discutăm strategii, unde trebuie să ajungem, nu vom face nimic în țara aceasta, și ne tot decapitalizăm. Decapitalizarea este rodul faptului că nu știm să facem strategii și nu știm să facem studii de piață, în funcție de care să luăm hotărâri guvernamentale care pot fi aduse în partea practică, economică. Ce înseamnă ajutor de stat după un an 2020? Măcar, poate stabilim câteva strategii principale pe toate sectoarele de activitate. Noi trebuie să fim realiști. Uitați-vă că nici nu s-au stabilit secretarii de stat.”

Iată, mai jos, radiografia dură a fermierului citat, lider în agricultura românească, viziune care descrie realitatea, inclusiv din sectorul în care acesta activează, în ceea ce privește producția la hectar, raportată de autorități, dar și temerile cu privire la Pactul Verde European și implicațiile sale.

„Ministerul Agriculturii, dacă discut de vegetal, stabilește că ferma medie trebuie să aibă 110 ha și profitul pe unitatea de suprafață 200 de euro. Cum adică, îmi spui dumneata mie că, în 2020, ai obținut 17 milioane de tone de cereale, iar producția medie la nivel de țară de 3,2 tone? Să împărțim suprafața pe care o avem la APIA, la 17 milioane de tone. Realitatea este că nu facem decât 1,7 tone, producția la hectar.

„Avem o populație îmbătrânită. Dați 100 de euro redevență celor care dau terenul în arendă. La nivel național, avem 21-25% din suprafața agricolă pe care n-o valorificăm. Dacă ne uităm pe tot ceea ce înseamnă agricultură ecologică, România este trecută cu 2,5% ca suprafață. Nu este adevărat.

„Dacă este să calculăm numai ceea ce înseamnă hotarele între proprietari, acolo unde lăsăm să se dezvolte și dăunători… Venim cu Green Deal-ul. Cum faceți cu reducerea de pesticide? Noi nu vedem copacii de pădure.

„Că discutam de ANT, noi avem 33% din suprafața României acoperită cu pășune. Câte animale mai avem pe ele? Cumpărăm șvaițer din Franța, brânză topită cu nu știu ce mucegai albastru, când poți să crești în zona montană, vaci, oi, și să produc ecologic. Noi nu știm. N-avem nicio treabă.

„Agricultura a devenit o groapă unde am băgat tot balastul: – el era lăcătuș-mecanic, noi l-am făcut fermier, că n-avea unde să lucreze. Am stricat Republica, Electroputere, toate fabricile și uzinele, am vândut fier vechi”, a spus Nicolae Vasile.

„Acum, când este criză, de unde să iei bani?”

În ceea ce privește discuțiile privind subvențiile, inclusiv cea care are loc miercuri, 10 februarie 2021 la sediul MADR, Vasile a spus că doi fermieri din LAPAR vor merge la întâlniri cu o suită de propuneri, una dintre ele fiind și aceea legată de acordarea subvențiilor în funcție de recunoașterea raselor.

„Se vor lua în calcul, probabil, toate aceste măsuri, pentru adoptarea bugetului viitor. Discuțiile sunt de principiu: de unde se vor lua banii, ce se va întâmpla. Sunt mari probleme. Momentan, nici nu s-a votat bugetul de stat.

„Vor fi mai multe propuneri. Eu am trimis deja doi colegi din partea LAPAR, unul dintre ei fiind Alexandru Baciu. Vedem cum vor decurge discuțiile.

„Este o problemă vizavi de acordarea subvențiilor în funcție de performanțele animalelor, recunoașterea raselor. Sunt multe taxe. Plătește și statul, plătește și fermierul”, a conchis pe această temă Nicolae Vasile.

Semne de întrebare cu privire la bugetul Agriculturii

Luni, 8 februarie 2021, liderii fermierilor români mărturiseau pentru ediția online a Agro TV că sunt temeri inclusiv în ceea ce privește propunerea Ministerul Finanțelor Publice (MFP) de a reduce Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), acordat atât sectorului vegetal, cât și celui zootehnic, cu aproximativ 30%.

Potrivit precizărilor făcute pentru sursa citată de Ionel Arion, președintele Pro Agro, totul ține de viziunea MFP în ceea ce privește alocările pentru fermieri din noul buget, dar și de capacitatea de negociere a reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Vor fi discuții pe buget. Pe lângă chestiunile de secetă vor fi și chestiuni legate de ANT. Se pare că, propunerea Ministerului de Finanțe este să reducă ANT-ul, atât pe vegetal, cât și pe zootehnie, cu aproximativ 30% pe buget. Astea sunt la nivel de discuții și au mai scăpat așa, și printre noi. Nu știm dacă, într-adevăr, asta este și propunerea oficială”, mărturisea Arion la acea dată.

Bugetul țării trebuia pus în dezbatere publică miercuri, 10 februarie 2021, ora 15. După dezbaterea publică, acesta urmează să fie depus la dezbateri în Parlament.

Tot miercuri, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), liderii fermierilor români din toate sectoarele de profil au fost invitați se discută modul de acordare a ANT-urilor.

O informație de ultimă oră primită de la surse parlamentare PNL, se discută în prezent de reorganizarea ANT-urilor, nu neapărat de tăiere semnificativă a lor. Această informație este însă în curs de actualizare.