NOU! Ajutor de stat de 100 de euro/UVM în sectoarele suine și avicol

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vine cu un nou ajutor de stat pentru fermierii din sectoarele suine și avicol.

Pe site-ul MADR a fost pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele suine și avicol, în perioada 1 august 2022-31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Valoarea totală maximă estimată a schemei de ajutor de stat este de 126.694.400 lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane de euro, pentru sectorul suin și 151.934.300 lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane de euro, pentru sectorul avicol, iar fondurile provin de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Cuantumul propus pentru noul ajutor de stat este de 100 euro/UVM, echivalent în lei.

Coeficienții de conversie sunt prevăzuți în anexa nr. 1 la Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018, respectiv: 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru suine de reproducție, respectiv scroafe și scrofițe, 0,007 UVM pentru pui de carne și pui eclozionați, 0,03 pentru pui de curcă și pui eclozionați de curcă, precum și 0,014 UVM pentru tineret de înlocuire și găini ouătoare, tineret de reproducție şi găini rase grele.

„Măsura are la bază prevederile pct. 62 din Comunicarea Comisiei Europene de modificare a Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, se va institui o schemă de ajutor de stat  cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele suine și avicol, în perioada 1 august 2022-31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la data de 30 iunie 2024, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil și alte costuri”, se arată într-un comunicat al MADR.

Potrivit proiectului de act normativ, beneficiari ai noii scheme de ajutor de stat pot fi:

a) crescători de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și compeltările ulterioare, care au desfășurat activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor, în perioada 1 august 2022-31 august 2023;   

b) crescători de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și compeltările ulterioare, care au desfășurat activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022-31 august 2023.

Printre condițiile de eligibilitate pe care potențialii beneficiari trebuie să le îndeplinească, proiectul de act normative prevede următoarele:

– să dețină exploatație/exploatații autorizată/e sanitar-veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat;

– să fi desfășurat activitate de creștere și/sau reproducție a suinelor în perioada 1 august 2022-31 august 2023 în exploatații autorizate sanitar-veterinar cu un număr minim de animale echivalent unui ciclu de producție per capacitatea exploatației, pentru porc gras și/sau cu un efectiv mediu de minim 30% din capacitatea exploatației, pentru fermele de reproducție;

– să fi desfășurat activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în perioada 1 august 2022-31 august 2023 în exploatații autorizate sanitar-veterinar, pentru cel puțin o serie de pui de carne/pui de curcă/pui eclozionați de găină/pui eclozionați de curcă și/sau cu un efectiv mediu de minim 30% din capacitatea exploatației, pentru fermele de găini ouătoare (tineret și adulte)/ pentru fermele de reproducție (tineret și adulte).

Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor pentru capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare deținută de beneficiar în perioada 1 august 2022-31 august 2023, echivalent UVM, în funcție de categoriile de suine/păsări.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro.

Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/ cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.            

Potrivit reprezentanților MADR, proiectul de act normativ vizează ca beneficiari potențiali circa 250 de beneficiari din sectorul suine, cu o capacitate de producție de 260.000 UVM, și aproximativ 310 beneficiari din sectorul avicol, cu o capacitate de producție de 310.000 UVM.

Perioada de depunere este de 30 zile lucrătoare, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, iar termenul de plată propus este 30 iunie 2024.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul MADR la secțiunea Transparență decizională.

Te-ar mai putea interesa: O nouă subvenție pentru crescătorii de bovine de carne și bivolițe! Vezi cuantumul și condițiile!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole