Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește o nouă subvenție pentru crescătorii de bovine de carne și bivolițe.
În acest sens, vineri, 8 decembrie, pe site-ul ministerului a fost pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cuantumul propus pentru noua subvenție este de 100 euro/cap bovină carne/bivoliță, iar valoarea estimată a schemei de ajutor de stat este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000 euro, numărul estimativ al potențialilor beneficiari fiind de circa 6.000.
Potrivit unui comunicat al MADR remis redacției AgroTV, estimarea s-a realizat raportat la:
– un efectiv de circa 150.000 de capete de bovine de carne, astfel: 100 euro/cap x 150.000 capete = 15.000.000 euro, respectiv 73.900.500 lei;
– un efectiv de circa 11.000 bivolițe, astfel: 100 euro/cap x 11.000 capete = 1.100.000 euro, respectiv 5.419.370 lei.
Fondurile provin de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.
„Măsura are la bază prevederile pct. 62 din Comunicarea Comisiei Europene de modificare a Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, se va institui o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor din perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la data de 30 iunie 2024, în scopul compensării pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, combustibil și alte costuri”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit proiectului de act normativ, beneficiari ai schemei pot fi: crescători de animale – persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, care au în posesie permanentă bovine de carne și/sau bivolițe, înscrise în BND, în calitate de proprietar de animale şi/sau proprietar de exploatație.
Printre condițiile de eligibilitate prevăzute de noul actul normativ se numără următoarele:
– să dețină la data de 31 martie 2023 bovine de carne și/sau bivolițe cu vârsta de minimum 12 luni, în exploatație cu cod ANSVSA și/sau în exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar, înscrise în BND;
– bovinele de carne și bivolițele pentru care se solicită ajutor de stat trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară;
– existența, în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii, a cel puţin 50% din numărul de bovine de carne și/sau bivolițe deținut la data de 31 martie 2023.
Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu va depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.
Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime / cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.
Perioada de depunere este de 30 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, iar termenul de plată propus este 30 iunie 2024.
Proiectul poate fi consultat pe site-ul MADR la secțiunea Transparență decizională.
Citește și Comisia Europeană, noi norme privind bunăstarea animalelor