23 aprilie 2021 - 19:43

AGROMETEO: Toamna incepe cu seceta! Vremea in prima saptamana din septembrie

Sosirea toamnei nu schimbă cu nimic vremea cu care ne-am obișnuit în ultima vreme. Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), prima săptămână din luna septembrie va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât de obicei, chiar caniculară în mai toate zonele.

Potrivit meteorologilor, temperatura medie în timpul zilei se va încadra între 19 și 30°C, în timp ce maximele se vor situa între 26 și37°C, iar minimele vor fi de 12-23°C. Ploile își vor face simțită prezența, sub formă de averse, ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, iar izolat vor fi și vijelii. Mai mult, local vor fi și condiții de producere a grindinei.

În stratul de sol 0-20 cm ogor, se vor înregistra deficite de umiditate, iar seceta pedologică va fi moderată, puternică și extremă în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Muntenia și Oltenia, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, centrul, estul și izolat sudul Transilvaniei, nordul Crișanei.

În Maramureș, local vestul și sudul Crișanei, nordul, sudul, sud-vestul, centrul și izolat sud-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, cantitatea de apă din sol va fi în limitele satisfăcătoare, aproape optime.4

Potrivit ANM, prima lună de toamnă păstrează multe dintre caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind călduroasă, iar precipitaţiile vor fi mai reduse cantitativ faţă de cele înregistrate în lunile de vară. Conform specialiștilor, temperaturile medii înregistrează o mică scădere față de comparativ cu luna august, datorată perioadei mai scurte de strălucire a Soarelui și nopților mai lungi și mai răcoroase. 

Pentru o analiză detaliată, precum și recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul ANM.