Rolul amelioratorilor pentru sol: AGROCALCIUM și DOLOFLOR în culturile de Porumb și Floarea Soarelui

  • Probleme cu aciditatea solului ?
  • Valori scăzute ale pH-ului ?
  • Sol tasat ?
  • Băltiri ?
  • Aport scăzut de Ca și Mg sau Ca la nivelul solului ?

Pornind de la setul acesta de întrebări, alături de informații caracteristice solului unde se dorește să stabilim doze de AMELIORATORI PENTRU SOL, trebuie sa avem în vedere însușirile fizico-chimice ale produselor , tehnologia folosită de către fermier,  intervalul de timp la care se dorește să se revină cu o noua doza și bineînțeles tipul culturilor care se regăsesc cultivate- alături de  consumul specific al acestora.

agrocalcium

Revenim în atenția dumneavoastră cu rezultate și detalii obținute în urma administrării Amelioratorilor pentru Sol – Doloflor și Agrocalcium în culturile de Porumb si Fl. Soarelui:

Experimentarea în camp pe LUVOSOL ALBIC a produselor: AGROCALCIUM și DOLOFLOR în scopul amendării solurilor acide.

Date privind tehnologia folosită:

 S-a optat pentru o tehnologie clasică: la pregătirea terenului regăsim arătura de baza + disc (in perioada de toamna), iar înainte de semănat  trecere cu combinatorul; semănatul a avut loc la data 04.04 la fl. soarelui si 15.04. la porumb; aplicarea dozelor de amelioratori pentru sol a avut loc la data de 08.04 la cultura de fl. soarelui -fără încorporare  si 26.04 la cultura de porumb- fara incorporare; tot în aceiași perioadă s-a administrat și dozele aferente de îngrășăminte ; densitățile pentru care s-au optat au fost de 55 mii boabe; culturile ajungând la maturitate in a doua decada a lunii august, urmând ca recoltarea acestora sa aibă loc in cea de-a treia decada a lunii august (pentru fl. Soarelui) si prima decada a lunii septembrie pentru porumb.

Caracterizarea climatica:

Precipitațiile, mm, interesând culturile de porumb si floarea soarelui

agrocalcium

agrocalcium

Concluzii privind folosirea amendamentelor Doloflor si Agrocalcium in culturile de porumb si floarea soarelui:

Hibridul T 165 s-a comportat foarte bine în condițiile acestui an, în ciuda elementelor climatice foarte oscilante care au avut loc. Semănatul porumbului s-a efectuat în condiții semi-timpurii, un element împortant pentru desfășurarea vegetașiei în condiții cât mai bune. Ploile din preajma semănatului a favorizat răsărirea în condiții bune. În plus precipitațiile din lunile aprilie si mai  de peste 140 mm au favorizat o creșterea, înfloritul și depunerea de substanțe de rezervă în boabe la nivele apropiat de normal.

– Producția de boabe de porumb s-a încadrat între 6,70 și 7,9 t/ha, fiind considerată ca foarte bună în condițiile acestui an dificil. Și în aceste condiții amendamentele Agrocalcium și Doloflor și-au adus controbuția la formarea producției de boabe de porumb.

-În aceste condiții s-a format producția de biomasa a boabelor cuprinsa intre 7170 si 7970 kg/ha comparative cu martorul unde s-a obtinut o productie de 6730 kg/ha;

Rezultand un Spor de productie cuprins intre 450-1200kg;

  Hibridul FD 15E27 s-a comportat foarte bine în condițiile acestui an, în ciuda elementelor climatice foarte oscilante care au avut loc. Semănatul florii-soarelui s-a efectuat în condiții semi-timpurii, un element împortant pentru desfășurarea vegetației în condiții cât mai bune. Ploile din preajma semănatului a favorizat răsărirea în condiții bune. În plus precipitațiile din lunile  apriliee-mai au favorizat creșterea, înfloritul și depunerea de substanțe de rezervă în semințe la nivele apropiat de normal.

– Producția de semințe de floarea-soarelui s-a încadrat între 2.53(martor)  și 3.10 -3.33 t/ha(in solele unde au fost administrate produsele Agrocalcium si Doloflor, deasemenea considerată ca foarte bună. Obținerea acesteia a avut loc cu perioade destul de lungi de secetă. Efectul secetei s-a resimțit cel mai mult la depunerea de substanțe hrănitoare în semințe.

Rezultand un Spor de productie cuprins intre 600-900kg/ha;

 DETERMINĂRI LA MATURITATE

agrocalcium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

agrocalcium

 Evoluția valorii pH-ului la varianta martor în comarație cu variantele unde au fost administrate Doloflor și Agrocalcium (pornind din momentul infiintarii culturilor,până în momentul recolatului):

agrocalcium

DOZE RECOMANDATE PENTRU  ADMINISTRARE:

  • Pe terenuri cu valoare pH cuprinse între 6-7 se recomandă 0,5 – 0,7 to/ha
  • Pe terenuri cu valoare pH cuprinse între 5-6 se recomandă 1 – 1,5 to/ha
  • Pe terenuri cu valoare pH < 5 se recomandă 1,75 – 2 to/ha
  • Se recomandă particularizarea în funcție de tipul de sol și de rezultatele pe care dorim să le obținem în urma administrării (cartare agrochimică; valoare pH ; intervalul de timp în care se revine cu o nouă administrare).
  • Se recomandă aplicarea multi-anuală succesivă până la aducerea pH-ului la valorea optimă dorită; ulterior fiind necesar să se administreze doze scăzute pentru menținerea valorii pH-ului și aport de substanțe nutritive.

Pentru orice detaliu sau informatii, contactați-ne. Echipa noastră vă sta la dispozitie .

https://ingrasamintebio.ro/contact/

 

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole