5 august 2021 - 07:25

”Agricultura românească este în drumul spre IAD!” Previziunile sumbre ale unui fermier

Agricultura românească se îndreaptă într-o direcție greșită, iar asociațiile profesionale din acest sector nu își fac treaba așa cum ar trebui, este de părere fermierul Ștefan Gheorghiță. În cadrul unei intervenții în emisiunea ”Agricultura la Raport”, acesta a vorbit despre problemele actuale cu care se confruntă agricultura din România și de ce lucrurile nu par să se îndrepte în curând.

”Noi nu avem la ora actuală în breasla fermierilor oameni care să se implice, să facă munca birocratică de care este nevoie. Aici trebuie să le iau apărarea și unora din colegii mei care spun că avem nevoie de echipe mari de oameni. Nu există. Nu avem echipe, nu avem o viziune, nu avem cu cine să punem în practică, iar Ministerul Agriculturii face un simulacru – hai să-i invităm, ca să nu zică lumea că nu a fost nimeni întrebat. În realitate, ne învârtim în jurul cozii. Toată lumea privește cu indiferență. Fermierul nu este conștient de importanța acestor organizații. Sunt excepții, dar din păcate acestea sunt puține în raport cu numărul total al fermierilor. Toți ne aducem aminte că avem nevoi atunci când ne ustură. Din păcate, nu așa se poate face treaba. Nu înțelegem că trebuie să ne adunăm, nu înțelegem că nu putem fi toți șefi, nu înțelegem că trebuie să ne rupem din timp, să scriem, să facem programe, să facem memorii, să le ducem la Minister, să fim documentați, informați, să spunem lucrurilor pe nume.

În momentul când tu ai o Ordonanță cum e cea pentru starea de calamitate, iar lumea încă discută ceva care nu se poate face de către toată lumea, asta denotă nivelul de pregătire. Dacă în Constituție este interzis să se aplice retroactiv o lege, ce tot îi dăm înainte că vom face o lege cu starea de calamitate? Nici organizațiile n-au ieșit să spună clar că nu se poate. E adevărat, te înjură lumea, dar asta este realitatea, nu avem ce să facem. Dacă îi mințim, e mai bine?

Nimeni nu vrea să înțeleagă, toată lumea se întreabă oare ce urmăresc când spun lucrurile acestea. Noi avem niște balcanisme de care nu ne putem debarasa și ne vom duce crucea în continuare, dar din ce în ce mai prost. Agricultura românească este în drumul spre iad și nimeni nu vrea să înțeleagă treaba asta”, a precizat fermierul Ștefan Gheorghiță în direct la AGRO TV.