Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat o notă de clarificare privind încadrarea corectă a activității propuse spre finanțare de către o întreprindere care achiziționează ATV-uri sau SSV-uri (ATV-uri sportive) în scopul închirierii acestora către turiști, în cadrul sM 6.2 și sM 6.4.
Pentru a asigura o evaluare unitară a Cererilor de finanțare pentru activități neagricole în cadrul PNDR 2020, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a solicitat punctul de vedere al Institutului Național de Statistică (INS) privind încadrarea corectă în cadrul codurilor CAEN a activităților ce presupun achiziția de ATV-uri sau SSV-uri, în scopul închirierii acestora pentru efectuarea de activități turistice de agrement, cu sau fără ghid.
În urma analizei punctelor de vedere diferite emise de structurile lor județene, INS a transmis AFIR clarificările solicitate privind încadrarea acestor activități conform CAEN Rev. 2.
Astfel, în afară de încadrarea activităților menționate la codul CAEN 9329 „Alte activități recreative și distractive”, a rezultat o posibilă încadrare pe un cod CAEN care nu este eligibil în cadrul submăsurilor 6.2 și 6.4, respectiv codul 7711 „Activități de închiriere și leasing de autoturisme și autovehicule rutiere ușoare” și nu codul 7721 „Activități de închiriere și leasing de bunuri recreaționale și echipament sportiv”.
În cadrul codului CAEN 7711 sunt permise activitățile de închiriere ATV-uri și/sau SSV-uri, cu tarif orar, fără însoțitor, atunci când societatea realizează în mod distinct/ individual un aport la cifra de afaceri ca urmare a desfășurării acestui tip de activitate (închiriere).
Așadar, AFIR menționează că achiziția de ATV-uri nu este eligibilă pentru închiriere ca activitate de sine stătătoare, ci doar dacă această cheltuială este integrată, în cadrul Planului de afaceri depus, cu elemente privind organizarea de plimbări de agrement/ recreative pentru clienți/ turiști, împreună cu un însoțitor, pe anumite trasee, în diverse zone turistice. ATV-urile și/ sau SSV-urile pot fi puse la dispoziție de către organizator în cadrul pachetului de servicii de organizare a plimbărilor ca parte integrantă a facilitaților recreative furnizate.
4 răspunsuri
Dați bani pe lucruri care satisfac plăcerile unora, în loc sa dați pe dezvoltarea producției care va aduce locuri de munca, CHIAR NU ÎNȚELEG, cind faceți asemenea alocări, ȘTIȚI CE DORIȚI CEI CARE SCRIEȚI CERINȚELE?
UE aloca fonduri destinate special acestui domeniu si care nu pot fi folosite sau realocate altui scop, altfel ramanem fara ele. Adica, ce e pentru productie agricola, e doar pentru productie agricola si ce e pentru taiat frunza la caini, e doar pentru taiat frunza la caini. Daca UE ne-ar da banii si ar zice sa facem ce credem cu ei, ar rasari peste tot vile si masini de lux si ar prospera smecheria in Romania. Si noi tot saraci si someri am ramane.
Cred ca ati inteles gresit ceea ce vroia sa zica dl Ioan
Am inteles foarte bine. Cand am spus „acest domeniu”, m-am referit la masurile neagricole, nu la subiectul ATV-urilor, care este o porcarie, intr-adevar. Dar daca se incadra in norme, daca ar fi avut o licenta de agroturism, porcarie-neporcarie, era perfect eligibil si acesta.