27 octombrie 2021 - 12:12

AFIR a triplat sumele pentru despăgubiri, față de 2019, în zonele afectate de secetă

În județul Iași, fermierii care au solicitat despăgubiri de secetă de la AFIR, în acest an, vor primi o sumă triplă față de cea acordată în anul 2019.

De asemenea, numărul beneficiarilor este mai mare în acest an întrucât seceta a distrus suprafețe însemnate de culturi agricole, fiind vorba de aproximativ 10.000 de hectare, pentru care fermierii vor primi 150.000 de euro. 
Fondurile nerambursabile acordate prin AFIR pentru gestionarea și prevenirea riscurilor la nivelul exploatațiilor sunt mai mari față de anul 2019 spun reprezentanții APIA. Mai trebuie precizat că, fermierii au solicitat mai multe fonduri europene, drept despăgubiri pentru secetă, disperați fiind după ce culturile au fost calamitate din cauza secetei. 
Reprezentanții APIA precizează că ieșenii au depus 53 de cereri, triplu față de anul 2019, când a mai fost o sesiune deschisă în cadrul submăsurii 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor”, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Cererile depuse la nivel național se ridică la o valoare totală de aproximativ 5,7 milioane de euro, beneficiari fiind 2.574 fermieri. Față de anul 2019, numărul de solicitări și suma care va reveni beneficiarilor este de aproape 4 ori mai mare. 
Până în prezent, au fost deschise două sesiuni de primire a cererilor de finanțare, depunându-se în total 7.809 de cereri de finanțare, cu o valoare de 15,8 milioane euro. Dintre acestea, 5.720 de cereri, cu o valoare de 11,2 milioane euro, au fost admise pentru finanțare conchid cei de la APIA Iași.

Comments are closed.