AFIR: 685 milioane EURO fonduri disponibile, ZERO proiecte depuse

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) primește în prezent proiectele pentru submăsura 4.1, care beneficiază de cea mai mare alocare financiară dintre toate măsurile lansate în perioada de tranziție 2021-2022: 760 milioane de euro.

Alocarea financiară de 760 milioane de euro este împărțită în 8 componente, astfel:

 • P4.1.1 Achiziţii simple de utilaje agricole și/sau irigatii, drenaj, desecare la nivelul fermei – vegetal: 125 mil. euro
 • P4.1.2 Condiționare și procesare în fermă și marketing – modernizare exploatație (vegetal), exceptând legumicultura și cartofii – 55 mil. euro
 • P4.1.3 Condiționare și procesare în fermă și marketing – modernizare exploatație (zootehnic) – 55 mil. euro
 • P4.1.4 Tineri fermieri – achiziție utilaje – 75 mil. euro
 • P4.1.5 Investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – NAȚIONAL – 240 mil. euro
 • P4.1.6 Investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – MONTAN – 60 mil. euro
 • P4.1.7 Legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing) – înființare, extindere, modernizare – 100 mil. euro
 • P4.1.8 Condiționare, procesare și marketing – legume, cartofi – modernizare exploataţie – 50 mil. euro

Dintre cele opt componente, până la această dată doar 4.1.4 a înregistrat cereri depuse la AFIR. În rest, celelalte șapte componente, care însumează 685 de milioane de euro, nu beneficiază de niciun proiect depus.

Acest lucru se întâmplă din cauza pragului de calitate lunar setat de AFIR, care este practic imposibil de îndeplinit de către fermieri. În aceste condiții, prima lună se va scurge cel mai probabil fără niciun proiect depus, iar depunerile vor începe să curgă abia după ce pragul de calitate va scădea.

Amintim că sesiunea pentru primirea cererilor de finanțare se va desfășura în intervalul 25 octombrie 2021, ora 9:00 – 25 ianuarie 2022, ora 16:00, iar pragurile de calitate pentru toate componentele submăsurii 4.1 vor scădea începând cu 26 noiembrie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

7 COMENTARII

 1. Si unde este interes cum ar fi 6.2 si 6.4 nu se alocă buget pe masură,deștepți conducătorii noștri,mai bine se duc bani inapoi

 2. De ce nu spuneti nimic despre masurile nonagricole din spatiul rural? Pe masura 6.2 nu au vrut sa mareasca plafonul. S-a inchis sesiunea in 5 zile cu proiecte depuse de 7 ori peste suma alocata.
  Masura 6.4 la fel, in 5 zile s-a inchis

 3. Domnilor ….. cei care sunteți la putere și încă mai puteți schimba ceva . REDISTRIBUITI bani catre alte măsuri la care sunt interesați și care pot să fie aceesate . Nu lasati să se piardă , după care tot voi spuneti că nu au fost absortii la banul european . FACETI CEVA NU STATI SI ASTEPTATO SA TREACA TERMENELE LEGALE

 4. Nu va mai mirati ca vitelul la poarta noua. E atat de evident faptul ca masurile sunt in asa fel concepute incat banii sa nu fie consumati ci trimisi inapoi pentru a fi consumati de altii. Clar ca buna ziua.
  Eu am in derulare un proiect pe parte de agropensiune. Terenul pe care se afla constructia e cu toate actele in regula, constructiile ridicate si finisate respectand arhitectura traditionala pana la cel mai mic detaliu. Chiar daca e o casa veche de peste o suta de ani urmeaza sa fie dotata cu sistem de incalzire tip pompa de caldura(nu pe lemne pentru a proteja padurea…), sistem fotovoltaic, foraj la mare adancime etc. Ideea e ca unii care au accesat fonduri pentru agropensiuni, dupa vreo trei ani s-au ales cu casa facuta pe fonduri in timp ce altii care chiar au in plan sa faca un business serios nu au nici o sansa sau mai pe limbajul tehnic, nu sunt eligibili…. . Eu imi duc proiectul mai departe indiferent de ce se intampla in planul fondurilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole