20 aprilie 2021 - 16:17

Adrian Rădulescu: ”Conceptul de cooperativă este total compromis”

În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, fermieri importanți din România au venit să-și spună supărările și să transmită mesaje clare către Ministerul Agriculturii. Printre invitați s-a aflat și Adrian Rădulescu, care le cere oficialilor să vină cu forme de sprijin pentru susținerea micilor fermieri care se află aproape de faliment în aceste momente.

”În primul rând, conceptul de cooperativă este total compromis (…) În orice cooperativă unde strângi mai mulți oameni săraci și îi pui la un loc, faci o sărăcie mai mare. Dacă nu o capitalizezi, dacă nu o ajuți să-și găsească piață… Asta e treaba Ministerului Agriculturii (…). Doi, Ministerul Agriculturii este depășit. Situația este atât de gravă în România, sunt sute de mii de cazuri de fermieri care, loviți de această secetă nenorocită sunt în faliment. Încă o dată, nu facem proces de intenție cuiva, să spunem că e de vină Guvernul sau Ministerul. Nu! Este o chestiune care nu ține de noi, ci ține de natură, dar măsurile trebuie să le ia cei care ne conduc. Nu pot fi de acord sub nicio formă că un minister, un prim-ministru, un ministru de finanțe, oameni care conduc România, să spună că n-avem bani, asta e situația, puteți să muriți”, a spus Adrian Rădulescu.

Acesta a comentat și cazul prezentat de fermierul Ștefan Muscă, din județul Giurgiu, unde mai mulți fermieri crescători de vaci de lapte nu mai au cu ce să trăiască de pe o zi pe alta. Aceștia nu și-au mai văzut banii pe laptele dat procesatorului de șapte luni de zile, iar pentru mulți dintre ei, aceasta era singura sursă de venit.

”Este nevoie de un ajutor rapid. Se pot face aceste intervenții punctual pe anumite zone, acolo la oamenii aceștia simpli pentru care agricultura este existențială. (…) s-au găsit fel de fel de soluții. Milioane de euro aruncați în vânt. Este foarte important să avem acum posibilitatea de a-i asculta și a-i ajuta. Nu toată agricultura este într-o primejdie cum sunt ei, cei care cresc vaci de lapte. Noi le spunem că sunt ”minerii de suprafață”. N-au sâmbătă, n-au duminică, n-au Paște, n-au Anul Nou, n-au vacanță, n-au nimic, pentru că zi de zi sunt angrenați în această muncă și sunt făuritorii existenței de mâine. Mulți depind de ei, trebuie să avem foarte mare grijă de ei. Se pot da punctual, se pot crea anumite ajutoare de stat”, a mai adăugat Adrian Rădulescu.