Adrian Oros: Prima transa de despagubiri va fi de 85%! DATA la care vor fi platite

Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de secetă vor fi acordate în două tranșe, prima dintre acestea fiind de 85%, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cardul unei conferințe de presă susținute în județul Alba. Potrivit acestuia, sumele vor fi virate în conturile fermierilor începând cu 10-15 septembrie.

„Sunt 850 de milioane de lei. Fermierii vor vedea acest lucru începând din 10-15 septembrie, să vedem cât de repede se mişcă lucrurile, când banii le vor intra în conturi. Vor reprezenta cam minimum 85% din suma pe care o să le-o oferim. Suma calculată pentru fiecare hectar este de aproape 200 de euro, 925 de lei la grâu şi secară, 1.002 lei la rapiţă. Grâul reprezintă cam 85% din suprafața calamitată. În septembrie vor primi minimum 85%, iar la rectificarea din octombrie o să dăm şi acea diferenţă”, a precizat ministrul agriculturii.

Adrian Oros le-a explicat fermierilor că suma nu poate fi plătită integral într-o singură tranșă, deoarece mai sunt și alte sectoare din sectorul agricol afectate, iar bugetul este limitat. Potrivit acestuia, Ministerul încearcă să compenseze în mod echilibrat toate pierderile și toate nevoile.

De altfel, în jur de 700 de milioane de lei vor fi direcționați, în această perioadă, către sectorul zootehnic, puternic afectat de criza din acest an. 

Fermierii afectați de seceta din toamna anului trecut, prelungită și în acest an, așteaptă cu nerăbdare aceste despăgubiri de la Ministerul Agriculturii, pentru a-și putea continua afacerile și a înființa culturile în această toamnă. 

Reamintim că oficialii MADR au anunțat în premieră la AGRO TV valoarea despăgubirilor pentru fiecare cultură:

  • grâu și secară 925 RON/ha

  • triticale 805 RON/ha

  • orz 912 RON/ha

  • orzoaică 951 RON/ha

  • ovăz 772 RON/ha

  • rapiță 1002 RON/ha

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole