5 august 2021 - 09:05

Adrian Oros: “Plata despagubirilor va incepe din 15 septembrie”

Plata despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă va începe de la 15 septembrie! Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, în cadrul unei întâlniri între oficialii din Guvern și reprezentanții Federației Agrostar.

”Premierul Ludovic Orban și ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au avut astăzi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții Federației Agrostar cu privire la problemele cu care se confruntă sectorul agricol, în principal, din cauza secetei și a crizei sanitare”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina oficială de facebook a Guvernului României.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții sectorului agricol au subliniat că sprijinul guvernamental recent adoptat prin Ordonanța de Urgență 148/2020, prin care producătorii agricoli ale căror culturi au fost afectate de secetă vor beneficia de ajutor de stat în valoare totală de peste 1 miliard de lei, este binevenit și reprezintă un colac de salvare pentru mulți fermieri români care trec prin momente grele în această perioadă.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a ținut să-i anunțe pe fermieri că sumele promise vor începe să fie plătite din data de 15 septembrie, imediat după încheierea perioadei de depunere a cererilor la APIA.

”Totodată, ministrul a subliniat că, pe lângă această formă de sprijin punctuală, vor fi avute în vedere măsuri guvernamentale pe termen lung, precum alocarea de resurse pentru investiții în sistemul de irigații, atât din fonduri bugetare, cât și europene și continuarea Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor”, se mai arată în mesajul publicat de reprezentanții Guvernului.

Discuția dintre oficiali și reprezentanții sectorului agroalimentar nu s-a rezumat doar la despăgubiri, ci a fost abordat și subiectul tinerilor fermieri. Astfel, Adrian Oros a susținut că este important să existe programe care să încurajeze tinerii fermieri să lucreze în acest sector, unul dintre acestea fiind programul început anul acesta, prin care tinerii fermieri vor putea concesiona până la 50 de hectare de teren agricol de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), pe lângă plata subvențiilor pentru ”instalarea tinerilor fermieri”.

”În cadrul întâlnirii, au mai fost abordate aspecte legate de o mai bună organizare și asigurarea resurselor necesare structurilor instituționale publice cu atribuții în domeniul agricol, precum direcțiile agricole județene, APIA, AFIR etc”, se mai arată în comunicat.