16 mai 2022 - 07:46

Adrian Oros: ”Micii fermieri cumpara inputuri mai scump decat fermierii mari”

Fermierii mici cumpără inputuri mai scump decât marii fermieri, susține ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros. Într-un interviu acordat pentru Radio Someș, acesta a vorbit despre discrepanța dinte micii și marii fermieri în ceea ce privește forța de negociere, și a subliniat că singura soluție pentru a o reduce este asocierea. În opinia șefului MADR, micii agricultori trebuie să formeze cooperative, pentru a putea procesa și vinde mai bine produsele.

”O mare problemă este reprezentată de producătorul mic și procesatorul mic. Ei, având o putere de negociere foarte mică, nu reușesc niciodată să-și vândă producția toată și la niște prețuri competitive. Pe de altă parte, și când negociază procurarea unor inputuri, la fel, le cumpără la niște prețuri mult mai mari decât un producător mare.

Singura soluție realistă este asocierea economică – cooperativele. Noi vom finanța în continuare și vom stimula cooperativele. Chiar acum vin de la o întâlnire din localitatea Rebra, unde m-am întâlnit cu foarte mulți oameni. Este o zonă montană, sunt foarte mulți producători mici, au ovine și bovine, iar laptele și produsele pe care le produc, nu reușesc să le vândă la prețuri competitive. Sunt mulți, dar slabi din punct de vedere al negocierii. Singura soluție este asocierea, astfel încât să-și proceseze laptele și apoi să-și vândă produsele împreună. Acest lucru este valabil în toate sectoarele din agricultură”, a subliniat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Comments are closed.