Adrian Oros, mesaj pentru tinerii fermieri! Ce se intampla cu terenurile de la ADS

Măsura acordării a până la 50 de hectare de teren gestionat de ADS, odată cu sumele acordate prin ”instalarea tinerilor fermieri”, este una mult așteptată de tinerii fermieri anul acesta. Aceasta a fost anunțată de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, încă din primele luni de la preluarea mandatului, însă s-a lovit de niște blocaje de ordin birocratic. Șeful MADR a vorbit despre aceste probleme în conferința de presă susținută astăzi la sediul Ministerului Agriculturii și a promis că problemele vor fi rezolvate cât mai rapid, iar tinerii fermieri vor beneficia de terenurile promise.

„Nu am vrut să abordez subiectul până nu aveam întreg pachetul legislativ. Am spus la începutul anului că dorim, anul acesta, ca pentru beneficiari ai programului ”instalarea tinerilor fermieri” pe care l-am lansat acum o lună, cu o sumă de 43 milioane de euro, acolo unde este posibil, să acordăm în concesiune din terenul gestionat de ADS până la 50 de hectare.

Codul administrativ adoptat anul trecut print-o ordonanță de urgență ne împiedica să facem acest lucru, pentru că spunea că terenurile care nu sunt intabulate nu pot fi concesionate. Aici fac o paranteză: în noiembrie, când am venit la Minister, am constatat că mai mult de o treime din terenurile statului, gestionate de ADS, nu sunt intabulate. A trebuit să facem două modificări: una prin care să dăm posibilitatea ADS și să dăm și bani ca să înceapă intabularea acestor terenuri, tocmai ca să știm cum sunt; și apoi să modificăm prin ordonanță de urgență, făcând o excepție, ca terenurile care vor fi destinate instalării tinerilor fermieri să facă excepție de la această regulă, pentru că unele terenuri disponibile nu sunt intabulate și este păcat să rămână neconcesionate și mai ales să nu dăm posibilitatea tinerilor fermieri să la concesioneze.

Așteptăm ca Ordonanța să fie publicată în Monitorul Oficial și ca să facem și Ghidul, pentru ca eventualii beneficiari să fie informați corect, să știe exact unde sunt zonele cu acele terenuri libere, ce pași trebuie făcuți. În curând o să anunțăm și aceste lucruri”, a precizat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole