28 octombrie 2021 - 14:56

Adrian Oros: Legumicultorii trebuie să cultive ce le cere piața, nu ce le spune Oros sau Daea

După cum ați aflat deja de pe AGRO TV, în 2021, programul de minimis pentru tomate va fi transformat, astfel încât să fie acordat pentru mai multe legume. Decizia vine în contextul în care mulți legumicultori au cerut să se facă această modificare, mai ales că au existat extrem de multe cazuri în care anumiți speculanți au încasat ajutorul de minimis pe dosare fictive. Spre exemplu, la o verificare în județul Olt anul trecut s-au găsit peste 400 de astfel de dosare, susține Adrian Oros.

Într-un interviu acordat Agerpres, ministrul agriculturii a precizat că încă nu știe exact care vor fi toate legumele susținute prin programul de minimis, dar aceste detalii urmează să fie stabilite împreună cu asociațiile de legumicultori, în perioada următoare.

”Pe Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) există din ceea ce ştiu eu, ardei, vinete, castraveţi, varză şi roşii, unde anul acesta sprijinul va fi de 4.900 de euro/hectar în spaţii protejate şi cam 1.800 de euro pentru tomate pentru procesare. Când le pui cap la cap pe toate, nu sunt chiar aşa de puţine. De aceea legumicultorii trebuie să cultive ce le dictează piaţa, nu roşii că aşa a spus Oros sau Daea, dar să existe şi o modalitate de a controla astfel încât acele roşii să ajungă pe piaţă”, a subliniat șeful MADR.

Oros a mai precizat că, în ceea ce privește programele de minimis, țara noastră trebuie să se încadreze în plafonul de 88 milioane de euro. Din acești bani vor trebui acordate ajutoarele pentru legumicultură, apicultură, Bazna și Mangalița, precum și programul usturoiul.

În acest context, este foarte probabil ca sumele acordate la hectar pentru legumele cultivate în spații protejate să fie mai mici decât în anii trecuți, deoarece vor fi mai multe cereri. Totuși, Oros promite și alte măsuri care vor veni în completarea ajutorului de minimis, prin care se vor aloca aproximativ 150 milioane de euro în următorii doi ani pentru legumicultură.

”În paralel cu acest program de minimis vom veni cu măsuri prin care alocăm distinct 150 de milioane de euro în doi ani pentru legumicultură, atât pentru solarii şi sere cât şi pentru depozite şi procesare”, a mai precizat ministrul agriculturii.