Adrian Oros: GAL-urile, un partener important in dezvoltarea zonelor rurale din Romania

Conferința internațională privind implementarea abordării LEADER/CLLD, organizată de Federația LEADER România, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a debutat luni, 5 octombrie 2020, la Eforie Nord, temele de interes fiind dezvoltarea guvernanței la nivel local în contextul noilor politici de dezvoltare rurală. La eveniment au participat, printre alții, șeful MADR, Adrian Oros, șeful AFIR, Mihai Moraru, dar și oficiali internaționali.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a declarat că, pentru viitoarea perioadă de programare – post 2020, Grupurile de Acțiune Locală vor fi în continuare sprijinite pentru elaborarea și implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală, ținând cont de nevoile identificate în teritoriul acoperit de GAL. „Mai mult, am convingerea că vom avea aceeași relație fructuoasă și GAL-urile vor rămâne un partener important al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru dezvoltarea zonelor rurale din România”, a adăugat ministrul Adrian Oros.

Prezent, de asemenea, la această întâlnire, directorul general al AFIR, Mihai Moraru, a ținut să precizeze: „Atât România, cât și Bulgaria au un trecut comun de-a lungul istoriei și, chiar evenimentul de azi este dovada că am pășit împreuna și în ceea ce privește dezvoltarea rurală.

Mi-aș dori ca, în viitoarea perioadă de programare financiară, Strategiile de Dezvoltare Locală (SDL) să fie mult mai aplicate către nevoile reale ale comunităților. Grupurile de Acțiune Locală trebuie să devină un pivot pentru perioada următoare și să contribuie la punerea în valoare a satului românesc.”
 

La eveniment, alături de Adrian Oros și Mihai Moraru, au avut intervenții online și ministrul agriculturii bulgar, dna. Desislava Taneva, oficiali ai Uniunii Europene, iar membri ai Autorității de Management pentru PNDR, precum și reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală și ai diverselor organisme, asociații și organizații europene implicate în dezvoltarea rurală au susținut, de asemenea, prezentări.

Reprezentanții celor două părți au convenit asupra importanței instrumentului LEADER în dezvoltarea locală, în crearea de locuri de muncă, în sprijinirea unei economii verzi și digitale, subliniind totodată necesitatea colaborării dintre state în încercarea de a proteja interesele fermierilor.

- Publicitate -

Evenimentul, menit să întărească și să promoveze buna colaborare în domeniul dezvoltării rurale dintre România și Bulgaria, prin facilitarea schimbului de experiență, de idei, informații și bune practici se va desfășura în două etape, participanții continuând lucrările reuniunii la Albena (Bulgaria), în perioada 6-7 octombrie.

În a doua parte a zilei, ministrul Adrian Oros a avut o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat din Bulgaria, Lozana Vasileva. Cu această ocazie, au fost abordate teme precum prioritățile viitorului Plan Național Strategic, necesititatea menținerii sprijinului cuplat voluntar și a ajutorului național tranzitoriu, aspecte despre Pactul verde european (Green Deal). Cei doi demnitari au căzut de acord că atât România cât și Bulgaria prezintă aceleași specificități din punct de vedere agricol și este important să își susțină punctele de vedere comune, în beneficiul ambelor părți.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole