Adrian Oros: „Despagubirile la seceta sunt CONSTITUTIONALE, legale si aplicabile”

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat că fermierii vor fi despăgubiți pentru efectele produse de secetă așa cum li s-au promis. Oficialul a negat stirea care spunea că legea despăgubirilor este neconstituțională și a afirmat că actul normativ prin care banii vor ajunge la fermierii „Este și constituțional, este și legal, este și aplicabil!”.

„Am spus încă de la începutul primăverii că anului acesta toți fermierii care au avut pagube cauzate de către această secetă puternică pedologică vor fi despăgubiți. Am modificat atunci legislația, am trimis echipele pe teren. S-au centralizat toate datele, s-au făcut verificările astfel încât despăgubirile să fie cât mai obiective.

Am emis norma legislativă și am făcut prenotificarea la Comisie, pentru că așa se face, trebuie respectate orientările Uniunii Europene, trebuie respectat articolul 108 din tratatul de funcționare a UE. Am primit observațiile, le-am corectat! Am făcut și calculele pe care la un moment dat vi le-am comunicat dumneavoastră.

Am prins și rectificarea de buget și acum în forma finală a Ordonanței de Urgență este trimisă atât spre Guvern, cât și spre Comisia Europeană. Deci am emis un act normativ aplicabil prin care banii să ajungă la fermieri. Este și constituțional, este și legal, este și aplicabil”, a declarat Adrian Oros, în cadrul Conferinței de presă din data de 15 iulie 2020.

Ministrul Agriculturii a menționat că a văzut „bucuria aseară a unora prin care spuneau că nu o să se mai poată face despăgubiri la secetă, pentru că nu știu ce lege neconstituțională, făcută pe picior, cu populism, neprofesionalism, a fost trântită la Curtea Constituțională. A fost trântită pentru că nu îndeplinea nici cele mai elementare reguli de constituționalitate. Cu alte cuvinte, fermierii trebuie să fie liniștiți. Am ținut în toată această perioadă legătura cu ei. Știu exact pașii pe care MADR i-a făcut în această perioadă cu toate marile asociații și federații din agricultură. Știu că sumele, calculate conform legii, constituțional le vor primi”, a declarat ministrul.

- Publicitate -

Discutăm de 1.168.000 de hectare care vor fi despăgubite și de un număr de 34.647 fermieri.

Cuantumul despăgubirilor variază în funcție de cultură și sunt:

  • La grâu și la secară 925 RON/ha
  • triticale 805 RON/ha
  • orz 912 RON/ha
  • orzoaică 951 RON/ha
  • ovăz 772 RON/ha
  • rapiță 1002 RON/ha

Acestea sunt sumele pe care toți fermierii le vor primi prin APIA, a dat asigurări Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole