26 ianuarie 2022 - 13:15

Adrian Oros: ”Daca-i trimiti pe cei de la DAJ in camp, abia daca reusesc sa se intoarca acasa”

Dacă-i trimiți pe funcționarii de la Direcțiile Agricole Județene pe câmp, unii dintre ei abia dacă reușesc să se întoarcă acasă! Într-o vizită de lucru în județul Galați, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, le-a adresat cuvinte grele angajaților Direcțiilor Agricole Județene (DAJ).

Deși aceste structuri se află în subordinea Ministerului Agriculturii și, automat, în subordinea sa, șeful MADR nu i-a menajat deloc pe funcționarii DAJ. Adrian Oros a vorbit de modul în care s-au realizat evaluările secetei în câmp, de către comisiile de constatare a pagubelor, dar și motivul pentru care cei de la APIA au rămas în aceste comisii, deși inițial se vorbise despre scoaterea lor.

”Pe cei de la APIA i-am menținut în echipă pentru că, acesta este adevărul, ei au GPS-uri, au baza de date mai exactă. Dacă îi trimiteam doar pe cei de la Direcția Agricolă Județeană, eu nu am nimic cu ei, dar dacă-i trimiți pe cei de la Direcția Agricolă în câmp, abia dacă reușesc să se întoarcă acasă unii… Acesta este adevărul, ei sunt puțini, nu au avut experiența, iar atunci pe cei de la APIA care tot timpul fac verificări, au GPS-uri, au bază de date, i-am păstrat în echipe.

Ei în perioada asta fac și plățile la toate celelalte despăgubiri, au făcut și controalele în teren, acum se pregătesc să dea din 16 octombrie, deci au multă treabă. Dăm pe calul care trage, asta este viața dar nu avem ce face!”, a explicat Adrian Oros în fața fermierilor din județul Galați.

Ministrul a explicat și de ce procesul de evaluare a pagubelor a durat atât de mult și au existat întârzieri în anumite zone. Potrivit lui Adrian Oros, unele județe au fost depășite din punct de vedere administrativ, deoarece suprafața care trebuia evaluată a fost foarte mare, iar numărul comisiilor nu a fost suficient.

  1. Buna ziua de la Tulcea deranjam avem o exploatatie mixta 27 vaci lapte și pana la 50 junici vegetal 42 ha cei de la aia spun ca nu e mixta ca nu am avut cultura de dovleci și beneficiem de ajutor doar la animale

  2. Angajatii DAJ sunt putin prost platiti si fac mult mai multe activitati decat cei de la APIA. Angajatii de APIA sunt corupti, daca te duci la APIA sunt familii intregi angajati acolo, cu pregatire juridica sau economica la privat, numai specialisti nu. daca te uti intr-o baza de date APIA iti dai seama cat coruptie este si cate subventii fictive se incaseaza. Stiti cate livezi si suprefete cultivate cu legume cu productie destinata industrializarii, sunt inscrise la APIA ?, iar noi nu mai avem nici fabrici, pentru aceste suprafete se incaseaza subventii, in unele situatii nu mai sunt livezile deloc.

Comments are closed.