23 aprilie 2021 - 20:55

Nevinovat, dar bun de plata! Fermier amendat pentru incompetenta DAJ-ului

Un legumicultor oltean s-a trezit că are de plătit 3.500 de lei pentru o greşeală a lucrătorilor din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene Olt. Omul s-a înscris în Programul Tomata 2019, a făcut dovada îndeplinirii cerinţelor şi a primit 3.000 de euro. La câteva zile distanţă, DAJ Olt i-a virat încă o dată cei 3.000 de euro, bani de care fermierul nu a ştiut până ieri, când a primit o adresă prin care era înştiinţat că are de dat înapoi 13.991,40 lei (3.000 de euro), plus dobânzi şi penalităţi, scrie publicația gazetanoua.ro.
 

Legumicultorul oltean a primit în vara anului trecut, pe 2 august 2019, 13.991,40 lei, contravaloarea celor 3.000 de euro, subvenţia aferentă Programului Tomata.

Numai că, joi, a primit o adresă din partea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Olt, prin care este înştiinţat că are de restituit, 17.556,40 lei, 13.991,40 lei sumă încasată necuvenit, plus dobânzi de 1.466,00 lei şi penalităţi de 2.099 lei. Lucrătorii DAJ Olt i-au virat fermierului banii din Programul Tomata de două ori, o dată pe 2 august şi a doua oară pe 12 august 2019. Înştiinţarea vine la aproape un an de la momentul efecturăă plăţilor.

Omul spune că nu a ştiut de aceşti bani până când nu a fost notificat de Direcţia Agricolă.

„Acum am fost la bancă să iau extrasele de cont. Eu nu am ştiut de aceşti bani. Se poate vedea foarte simplu că nu i-am scos, nu i-am folosit, încă am bani în cont din Program, nu i-am scos pe toţi cei 3.000 de euro. Mi se parte o mare prostie să mă pună pe mine să plătesc 3.500 de lei pentru greşeala lor. Voi restitui 13 mii de lei, cât mi-au virat greşit, dar nu şi ce mai cer ei. Nu este greşeala mea, nu am de ce să plătesc dobândă sau penalităţi. Banii au fost în permanenţă în cont, nu am ştiut de ei”, spune legumicultorul din Pleşoiu.

Contactată telefonic, şefa DAJ Olt, Gabriela Andronie, a precizat că procedura aşa prevede, ca omul să plătească acele sume pentru că nu a restituit banii.

„Să zicem că s-a făcut greşeala, dar dânsul, când a observat că a primit bani de două ori, de ce nu i-a virat înapoi. Să fim serioşi, când în loc de 3.000 de euro primeşti 6.000, îţi pui un semn de întrebare, mă, de unde am eu banii ăştia aşa. Asta a constatat Curtea de Conturi, că are de plătit penalităţi şi dobândă, dacă nu s-au recuperat banii respectivi. Am avut trei sau patru cazuri care nu au dat banii înapoi”, a declarat Gabriela Andronie.

Cu alte cuvinte, prezumţia de nevinovăţie în cazul omului nu există, nu avea cum să nu vadă banii în cont. Însă greşeala lucrătorilor DAJ este trecută la şi altele.