19 septembrie 2021 - 19:42

Adrian Oros: Cel mai bun ministru este cel care împarte banii corect

România va putea beneficia, în perioada de tranziție către noua Politică Agricolă Comună, 2021-2022, de sume importante din fonduri europene. Peste 3 miliarde de euro are la dispoziție agricultura românească în acești doi ani. În cadrul celei de-a 24-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (ACoR), ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre alocările financiare pentru următoarea perioadă, subliniind că 36% din acești bani trebuie să meargă către măsuri de climă și mediu.

”Pe acești doi ani avem niște restricții, iar 36% din banii europeni trebuie destinați măsurilor de climă și mediu, agriculturii ecologice și zonelor cu constrângeri naturale. Doar diferența o putem împărți pe priorități. Făcând o analiză a priorităților, a constatat că avem foarte multe nevoi”, a explicat Adrian Oros.

Potrivit șefului MADR, cea mai urgentă problemă a sectorului agroalimentar românesc este cea a depozitării și procesării. Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare se adâncește de la an la an, astfel că țara noastră trebuie să investească masiv în acest sector.

”În primul rând avem un deficit al balanței comerciale fantastic, de 1,3 miliarde euro. Noi cumpărăm mâncare cu 1,3 miliarde euro mai mult decât vindem în anii în care plouă și avem producții. Exportăm materie primă, practic exportăm subvenții. Atunci, cea mai importantă nevoie pe care o are agricultura și economia românească este cea de depozitare și procesare. Acolo am dirijat sume foarte mari, încercând să splitez diversele domenii în așa fel încât să nu ia unii toți banii și alții să nu ajungă. Inclusiv pentru zona montană, pentru toate domeniile importante, am prins sume distincte”, a precizat Adrian Oros.

Ministrul a vorbit și despre banii alocați GAL-urilor, dar și care este stadiul proiectelor pe bani europeni semnate din vechiul PNDR.

”Am alocat și la GAL-uri o sumă importantă, am dat și pentru activitățile non-agricole, urmând să gândim o listă de investiții care se pot face într-un termen scurt, să vedem cât putem să alocăm și autorităților publice locale în acești doi ani, pentru că pericolul este acela de a pierde banii. Avem până acum din vechiul PNDR 2014-2020, 1,26 miliarde euro, 1821 contracte semnate; s-au finalizat 411 contracte, 295 milioane s-au cheltuit; media proiectelor care s-au finalizat este de 48 de luni. Mai avem în derulare și 40 de proiecte din 2007-2014 care nu sunt finalizate

În această perioadă, înainte de a publica lista finală, trebuie să gândim o repartizare cât mai echilibrată pe domenii de agricultură și dezvoltare rurală, să prindem și partea non-agricolă și partea de GAL-uri, dar să ne asigurăm că nu pierdem bani. Încercăm să gândim niște investiții pentru UAT-uri care s-ar putea finaliza foarte repede”, a mai arătat Adrian Oros.

Ministrul agriculturii a mai subliniat că, din păcate, în țara noastră s-a împământenit ideea că un ministru bun este cel care dă bani mulți, însă realitatea este alta. În viziunea sa, un ministru trebuie să fie un bun manager, care să împartă sumele în mod corect, astfel încât banii să fie absorbiți în proporție cât mai mare și să aibă un efect real asupra economiei românești.

”Din păcate, în România s-a împământenit ideea că cel mai bun ministru este cel care dă banii cei mai mulți, de parcă ar avea vreun merit sau ar aduce banii de acasă. Nu. Banii sunt atâți cât sunt. Fie bani de la buget, de la cei care plătesc taxe și impozite, fie bani europeni sau bani din împrumut. Ești bun ministru dacă îi repartizezi cât mai corect, cât mai judicios, astfel încât ei să aibă un efect. Nu ai niciun merit că dai bani mulți”, a mai precizat Adrian Oros.

Le reamintim cititorilor noștri că astăzi, 23 februarie, începând cu ora 20:00, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, va fi în direct la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.