19 septembrie 2021 - 19:24

Adrian Oros, anunț de ULTIMĂ ORĂ despre despăgubirile pentru fermieri

Fermierii români așteaptă în continuare despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă, promise de Ministerul Agriculturii. Sumele necesare nu au fost prinse, însă, în proiectul de buget de stat, lucru care a stârnit multe reacții vehemente din partea agricultorilor. La cea de-a 24-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (ACoR), ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre problema despăgubirilor și soluțiile pe care le-a identificat, împreună cu mediul asociativ, pentru a rezolva această problemă.

”Eu am avut săptămâna trecută o întâlnire cu cei de la Alianța pentru Agricultură și Cooperare, unde, văzând că nu am primit bani la buget ca să pot acoperi despăgubirile, cum s-a întâmplat anul trecut la rectificare, am identificat cu dânșii alte scheme de sprijin pe care o să i le propun ministrului de finanțe, în așa fel încât să rezolvăm această problemă, urmând ca la rectificarea bugetară să finalizăm”, a precizat Adrian Oros.

Șeful MADR este în continuare încrezător că instituția pe care o conduce va primi, într-un final, sumele necesare pentru plata despăgubirilor, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut. Până atunci, vor fi puse la punct toate detaliile privind schema de garantare bancară pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă.

”Și anul trecut am avut foarte puțini bani la început. Din fericire, la ambele rectificări, eu la Ministerul Agriculturii am primit cât am cerut. Speranța mea este ca și la viitoarele rectificări să pot primi suficienți bani încât să acopăr lucrurile foarte importante, iar acest lucru este foarte important. Până atunci, am identificat cu cei de la asociații o formă de garantare bancară. În următoarele zile o să facem publică această formă și care este soluția pentru a-i ajuta să înceapă anul agricol 2021”, a mai explicat Oros.

Reamintim că în urmă cu câteva zile, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare au trimis o scrisoare către Guvern, în care propuneau câteva soluții la problema despăgubirilor. Printre acestea se numără plata din credite bugetare, scontarea în baza protocolului APIA/bănci, precum și accesarea unor credite capital de lucru cu garanții de stat similar IMM Invest. Rămâne de văzut care va fi forma finală a sprijinului pentru fermieri.

Comments are closed.