28 octombrie 2021 - 21:29

Acuze GRAVE la adresa ministrului Oros: ”Vrea să termine de tot gospodăria țărănească”

Publicarea în dezbatere publică a Ordinului 24/2021, care stabilește tipurile de exploatații de suine în România, ca stârnit reacții puternice din partea crescătorilor de porci din întreaga țară. Unii dintre ei nu sunt de acord cu condițiile impuse de ministrul Oros, alții nici măcar nu le înțeleg motivația. 

Într-un mesaj postat pe pagina sa oficială de facebook, ministrul agriculturii spunea că ”doar samsarii și PSD-știi sunt deranjați de noua reglementare”, iar măsurile impuse sunt necesare pentru a opri răspândirea pestei porcine africane. ”Pentru a stopa evoluția acestei boli, pentru a diminua pierderile economice uriașe și pentru a relansa creșterea porcului în România trebuie să se respecte regulile de către toți crescătorii de porci și să se controleze numărul mistreților. Asta vrea Guvernul și crescătorii corecți”, a precizat ministrul Oros.

Nici fermierii, nici adversarii politici nu sunt convinși, însă, că șeful MADR are cele mai bune intenții. În emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, senatorul Călin Matieș a venit cu acuzații dure la adresa ministrului agriculturii, spunând că prin măsurile impuse, acesta distruge gospodăriile țărănești.

”Ministrul Oros, în ultima vreme, o dă din minciună în minciună. Eu nu cred că am avut un alt ministru mai mincinos și mai slab decât acesta. Spune că doar 2% sunt supărați pe acest Ordin. Nu știu pe ce calcule își face discursul.

Prin aceste măsuri, terminăm ultima redută a tradiționalismului românesc, a satului românesc – gospodăria. Terminăm inclusiv produsele tradiționale, pentru care am luptat atâția ani și acum sunt recunoscute european. Domnul ministru, care ne minte cu dezinvoltură, spune în continuare că asta este pentru pesta porcină africană. Păi până acum, un producător de produse tradiționale lua de la țăran, cu carnet de sănătate, îl ducea la un abator autorizat și făcea tobă, slănină, de toate. În momentul în care domnul ministru Oros face această crimă a satului românesc, nu mai pot. (…) Eu sunt sigur că acestea sunt niște interese făcute pentru multinaționalele care sunt în România”, a spus Matieș.

Membrul Comisiei de Agricultură din Senat susține că noile reguli în împiedică pe micii fermieri să mai cumpere porci, astfel că după ce se va încheia acest ciclu de îngrășat, gospodăriile țărănești vor rămâne fără porci.

”Cei care vor să mai crească porci acum, nu au de unde să-i ia, pentru că fermele mari de creștere a porcinelor nu au voie să vândă către ferme neautorizate purcei. Ministrul Oros vrea să nu mai creșteți și să ajungem la un import mult mai mare de carne de porc. (…) Nici de la țăran nu se poate lua, pentru că țăranul nu are voie să vândă. Nu există soluție. (…) Când s-a terminat primul ciclu, asta vrea ministrul Oros, să se termine de tot gospodăria țărănească, să meargă toată lumea la sparanghel și la căpșuni în Spania. (…) Nu s-a lăsat nici cea mai mică portiță”, a mai subliniat Matieș.

Reamintim că Ordinul 24 se află, în acest moment, în stadiu de proiect și mai poate suferi modificări. Crescătorii de porci au lansat și o petiție semnată, până în acest moment, de peste 5.000 de persoane, prin care cer ca acest Ordin să nu fie pus în aplicare.

În ceea ce privește pesta porcină africană, multe voci susțin că principalul vector de transmitere a virusului este reprezentat de porcii mistreți, astfel că autoritățile ar trebui să fie mai preocupate de această problemă. ANSVSA listează pe site-ul oficial următoarele cauze care duc la apariţia de noi focare de PPA:

 • numărul mare de mistreți; în unele fonduri de vânătoare depășirea densității maxime de 0,5 mistreți/kmp, care se datorează nerespectării cotelor de vânătoare;
 • nerealizarea cerinței de a se vâna întreg efectivul de mistreți în zonele infectate, conform Hotărârii nr. 3/2019 a Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgență;
 • neefectuarea supravegherii pasive în sensul de necolectare a cadavrelor de mistreți în vederea testării în direcția PPA și neutralizării ulterioare;
 • vânzarea/cumpărarea porcinelor domestice fără documente sanitar-veterinare care să ateste statusul de sănătate;
 • ieșirea porcinelor din zonele de protecție şi supraveghere stabilite în jurul focarelor (minim 10 km), în conformitate cu cerințele Directivei 2002/60/CE;
 • mișcările necontrolate de porcine realizate de comercianții ilegali de animale vii;
 • sacrificarea porcinelor bolnave fără anunțarea medicului veterinar și conservarea produselor provenite de la acestea, ţinând cont că datele științifice au demonstrat că virusul rezistă în produse congelate/conservate ani de zile;
 • administrarea de resturi alimentare netratate termic în hrana porcilor;
 • nerespectarea măsurilor de biosecuritate în special în gospodăriile populație, dar și în unele exploatații comerciale.
 1. Mai bine sa o termine ca oricum lucreaza toti pe pierdere, mai bine sa-si gaseasca un job sau sa faca o ferma cu standard!

  • Nu ști ce înseamnă viata la tara cu greutății și cu probleme tu vorbești de auzi, nu cred că ai stat la coada vacii să vezi cum se fac banii

  • Când ferma de familie va dispare, când țăranii vor deveni urbani, atunci vom mânca doar produse de import, plastic, sau roșii ”Biiianca Drăgușan”! Necunoscătorului îi stă bine cu studiul!

Comments are closed.