23 octombrie 2021 - 12:02

ACUM! Proteste în fața Guvernului

Protestul micilor producători a început acum!

Așa cum au anunțat încă de la sfârșitul săptămânii trecute, evenimentul, la care participă mai mulți mici producători, a fost organizat din dorința agricultorilor de a solicita executivului accesul micilor fermieri în piețe, crearea unui canal de comunicare permanent între autorități și micii agricultori și respectarea tuturor drepturilor acestora.

Protestul este unul pașnic, țăranii afișând multe bannere și pancarte cu mesaje ingenioase.

 

”O amplă alianță a țăranilor, țărăncilor și micilor producători vor fi prezenți în fața Guvernului pentru a protesta împotriva închiderii piețelor locale, în data de miercuri – 18
noiembrie, între orele 11:00-13:00 ( atenție, organizatorii au anunțat inițial începerea la ora 10:00 însă conform protocolului semnat cu Primăria București vom începe de la ora 11:00). Menționăm că protestul va fi organizat în condițiile impuse de Starea de Alertă.
Nici în acest moment Guvernul nu a ascultat vocea țăranilor, după mai bine de o săptămână de proteste ad- hoc în piețe și numeroase solicitări transmise pe cale oficială de organizațiile de mici producători.

Piețele locale din România (piețe și hale agroalimentare din spații închise) sunt în continuare închise. O parte dintre țăranii și țărăncile din aceste piețe au fost evacuați în frig și ploaie, fără condiții minime de igienă (ex. acces la apă), iar cealaltă parte nu are nicio formă de acces la piață. Prin situația creată, țăranii au suferit pierderi însemnate cu multiple efecte economice, sociale și asupra sănătății, aruncând în haos propriile eforturi ale Guvernului de a răspunde eficient noului val de Covid-19. Prin acest protest,
tragem încă o dată un semnal de alarmă Guvernului și solicităm în regim de urgență:
1. Revizuirea Hotărârii de Guvern nr. 935/2020 publicată în M.Of din 06.11.2020, precum și
sprijinul Guvernului și al autorităților locale pentru menținerea deschisă a tuturor piețelor,
halelor agroalimentare și târgurilor locale, închise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, în condiții îmbunătățite de siguranță sanitară pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-COV-2, așa cum se întâmplă în toate țările din Uniunea Europeană.

2. Sprijinirea urgentă și strategică a pieței locale și a lanțurilor scurte alimentare în condiții de siguranță pentru sănătatea publică. Inclusiv compensarea pierderilor suferite de țărani și micii producători afectați de închiderea piețelor din spații închise, stabilite de comun acord prin consultarea cu asociațiile de mici producători.

3. Accesul la piață pentru micii producători.

4. Respectarea obligațiilor internaționale pentru drepturile omului în sectorul agroalimentar.

5. Participarea țăranilor și a micilor producători la luarea deciziilor și dialog permanent cu
autoritățile la nivel central.
Lista integrală a revendicărilor țăranilor și micilor producători va fi publicată miercuri, 18
noiembrie. Această listă va fi una deschisă și va conține soluții și propuneri concrete, precum și o metodologie de lucru și dialog cu autoritățile.


Acum este momentul ca toți factorii de decizie și toate partidele politice să își îndrepte atenția și solidaritatea către mediul rural, punând interesul public mai presus de ambițiile electorale.”   

Acum participă la protest:
Uniunea Salvăm Țăranul Român
Asociația Eco Ruralis
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt
Asociația Fermierilor Utilizatori De Automate De Lapte Crud din România
Federaţia asociaţiilor apicole din România – ROMAPIS
Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură
Federația Națională a Lucrătorilor
Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale
Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat
Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița
Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt
Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia