O amplă alianță a micilor producători anunță acțiune de protest în fața Guvernului

Protest în fața Guvernului al țăranilor și țărăncilor – în data de miercuri – 18 noiembrie, între orele 10:00-13:00 – pentru susținerea pieței locale și a micilor producători pe perioada crizei și dincolo de aceasta!

O amplă alianță a micilor producători, coordonată de Uniunea Salvăm Țăranul Român și Eco Ruralis – asociația țăranilor și țărăncilor din România și susținută de organizații ale societății civile și mediului academic, anunță acțiune de protest în fața Guvernului, în data de miercuri – 18 noiembrie, între orele 10:00-13:00. Menționăm că protestul va fi organizat în condițiile impuse de Starea de Alertă. 
La momentul redactării acestui comunicat de presă, piețele locale din România (piețe și hale agroalimentare din spații închise) sunt în continuare închise. O parte dintre țăranii și țărăncile din aceste piețe au fost evacuați în frig, fără condiții minime de igienă (ex. acces la apă), iar cealaltă parte nu are nicio formă de acces la piață. Prin situația creată, țăranii au suferit pierderi însemnate cu multiple efecte economice, sociale și asupra sănătății, aruncând în haos propriile eforturi ale Guvernului de a răspunde eficient noului val de Covid-19. Prin acest protest, tragem încă o dată un semnal de alarmă Guvernului și solicităm în regim de urgență:
1. Revizuirea Hotărârii de Guvern nr. 935/2020 publicată în M.Of din 06.11.2020, precum și sprijinul Guvernului și al autorităților locale pentru menținerea deschisă a tuturor piețelor, halelor agroalimentare și târgurilor locale, închise sau deschise, permanente sau temporare, private sau publice, în condiții îmbunătățite de siguranță sanitară pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-COV-2, așa cum se întâmplă în toate țările din Uniunea Europeană.
2. Compensarea pierderilor suferite de țărani și micii producători afectați de închiderea piețelor din spații închise, stabilite de comun acord prin consultarea cu asociațiile de mici producători, chiar dacă a fost acordat micilor producători un sprijin  temporar  cu  caracter  excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia de Covid-19, în   baza   Regulamentului   (UE)   nr.   872/2020   de   modificare   a   Regulamentului   (UE)   nr.   1305/2013, sumele acordate nefiind de natură să sprijine real micul producător, să-l ajute să continue producția și în același timp să compenseze pierderile suferite. 
3. Crearea de către Guvern și Ministerul Agriculturii a unui mecanism de comunicare permanent dedicat țăranilor și micilor producători din România, care să funcționeze pe principii de transparență și inclusivitate. Acest mecanism de comunicare trebuie să asigure consultarea pentru situații de urgență impuse de criza de Covid-19, precum și dialogul regulat privind probleme pe termen scurt, mediu și lung cu care se confruntă țăranii și micii producători.
Lista integrală a revendicărilor țăranilor și micilor producători va fi publicată miercuri, 18 noiembrie. Această listă va fi una deschisă și va conține soluții și propuneri concrete, precum și o metodologie de lucru și dialog cu autoritățile.
Avem speranța că în zilele imediat următoare Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a deschide în condiții de siguranță toate piețele locale. Protestul micilor producători este motivat atât de problema urgentă a piețelor, cât și de problemele rămase fără răspuns de-a lungul timpului. Ca urmare a marginalizării și discriminării istorice a țăranilor și micilor producători, agravate de criza de Covid-19, inegalitatea socială din sistemul agro-alimentar a ajuns la cote maxime în societatea românească. Este momentul ca toți factorii de decizie și toate partidele politice să își îndrepte atenția și solidaritatea  către mediul rural, punând interesul public mai presus de ambițiile electorale
 
Ion PAUNEL
presedinte SPA OLT

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole