17 septembrie 2021 - 15:11

ABERANT! S-a votat plafonarea fondurilor europene pentru Pilonul 2! DEZASTRU pentru România

Decizie aberantă în Parlamentul European! În cadrul votului pentru viitoarea Politică Agricolă Comună, aleșii de la Bruxelles au votat un amendament extrem de periculos pentru România. Potrivit europarlamentarului Carmen Avram, s-a votat plafonarea fondurilor europene pentru Pilonul 2 – pilonul de dezvoltare rurală, ceea ce ar putea diminua semnificativ investițiile în aceste zone din România.

”S-a votat o struțo-cămilă, în care se spunea că țările trebuie să plafoneze subvențiile la 60.000 euro, cu niște praguri până la 100.000 și cu niște plafonări la 500.000 euro, ceea ce este total aberant. De asemenea, pentru prima dată în istorie a trecut un vot care plafonează plățile inclusiv la pilonul 2. Noi n-am mai trăit așa ceva și pe noi ne afectează foarte mult această prevedere, dacă va rămâne în varianta finală”, a avertizat europarlamentarul.

Această plafonare reprezintă un pericol pentru dezvoltarea zonelor rurale ale României, în condițiile în care, în actulaul PNDR, s-au făcut investiții uriașe pe Pilonul 2.

”Plafonarea la 500.000 este parte dintr-un amendament care spune că plățile directe sunt plafonate la 500.000 euro, iar pentru dezvoltare rurală, plafonare la 1 milion euro. În condițiile în care noi, în acest moment, avem investiții de 2,5 milioane de euro, de exemplu. Nu e foarte clar dacă irigațiile vor intra în acest program de dezvoltare rurală. Inițial erau, dar nu e foarte clar dacă s-a votat amendamentul care permite ca irigațiile să poată fi susținute din bani europeni”, a mai precizat Carmen Avram.

Potrivit ei, votul din Parlamentul European a fost atât de haotic încât anumiți europarlamentari au decis să nu-și voteze propriile amendamente, fiind nemulțumiți de ceea ce se votase în zilele precedente.

”S-a ajuns la situația în care inclusiv oamenii care au lucrat efectiv la Politica Agricolă Comună, oameni care au fost europarlamentari și în mandatul trecut, și în mandatul acesta, în timpul votului au anunțat că nu își votează propriul lor dosar. (…) Oamenii care au refuzat să voteze, nu au făcut-o pentru că au fost nemulțumiți de munca lor, ci pentru că nu le-a plăcut ce a ieșit în primele zile de vot.

Plafonarea la Pilonul 2 este un subiect extrem de important, pentru că noi avem nevoie de investiții. Pe dezvoltarea rurală se pune accentul în noua PAC, s-a și mărit procentul de bani alocați. În noul buget multianual există o creștere de 15% pentru Pilonul 2. Comisia Europeană acordă foarte multă atenție acestui pilon, dar pentru că amendamentele au fost atât de multe, s-au votat diverse fragmente din nenumărate amendamente și s-a ajuns la această situație aberantă în care să ne vedem cu plafonul redus pentru prima dată la Pilonul 2”, a mai explicat Carmen Avram pentru AGRO TV.