27 mai 2022 - 18:38

A început EXECUȚIA fermierilor români! Traderii cer sume URIAȘE de bani

În timp ce mulți dintre fermierii români afectați de secetă nu știu cum să-și mai salveze afacerile și așteaptă despăgubirile oferite de Guvern, unii traderi de cereale își freacă mâinile de bucurie. Necazul agricultorilor le oferă posibilitatea acestor traderi să îi execute pe fermieri, să le ceară sume consistente de bani sau chiar să le preia fermele. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele federației Pro Agro, Ionel Arion, a vorbit despe câteva astfel de cazuri.

”Eu am două exemple concrete, doi prieteni foarte buni, ambii cu peste 500 de hectare. Din păcate pentru unul din ei, a avut al doilea an de secetă anul acesta. A fost nevoit să-și predea afacerea, ba mai mult, a rămas cu niște active pe care nu le mai poate pune în valoare acum, după ce a rămas fără suprafața de teren. I s-au achitat datoriile și a rămas cu o brumă de bani, el speră că va reuși să reînceapă cu o suprafață mai mică pe un alt areal, însă va fi foarte greu să mai pătrundă pe piață acum.

Un alt fermier, vecin cu mine, deși are capital și poate să treacă peste secetă și a făcut investiții în irigații, a fost executat de trader așa cum nu s-a mai văzut! A avut contract de vânzare încheiat cu o lună înainte de recoltare pe o cantitate, nu a reușit să facă acea cantitate, a predat cam 80% din contract, însă pentru acei 20% rămași a fost executat cu un preț mai mare decât prețul pe care îl avea în contract. Avea contract cu 62 bani/kg și a primit penalitate și diferență de preț la contract 65 bani/kg nepredat. Deci va trebui să îi achite acelui trader mai mult decât a încasat. Va fi executat și i se vor lua acei bani. Este vorba de o sumă destul de mare, depășește 70.000 euro”, a arătat Ionel Arion pentru AGRO TV. 

Potrivit președintelui Pro Agro, multe dintre terenurile luate de la fermierii români ajung la străini: ”În primul exemplu pe care vi l-am prezentat, suprafața de 535 de hectare a plecat de la un român la un francez. Și astăzi am aflat de un caz în județul Călărași unde o suprafață de 1600 hectare a trecut de la o firmă administrată de un român din județul Constanța la un francez.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.