Seceta lovește din plin în toate direcțiile. Trufele, sunt din ce în ce mai greu de găsit din cauza producției scăzute.
Anul 2025 a adus recolte foarte slabe de ciuperci sălbatice comestibile și trufe în județul Gorj, afectate puternic de seceta prelungită care a lovit întreaga țară.
Specialiștii avertizează că efectele fenomenului meteo se resimt nu doar asupra agriculturii, ci și asupra ecosistemelor forestiere și a producției de delicatese naturale.
De ce dispar ciupercile din paduri
Potrivit șefului Direcției Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc recolta de ciuperci comestibile, precum hribul și gălbiorul, a fost extrem de redusă. „În 2025, din cauza secetei prelungite, producția de ciuperci comestibile a fost foarte scăzută. Direcția Silvică Gorj a cesionat dreptul de recoltare pentru firmele interesate, pe o cantitate de 21 de tone pentru care am obținut un preț de 68.400 de lei fără TVA, însă recolta efectivă a fost sub așteptări”, a declarat acesta pentru AGERPRES.
Citește și: De la povestea trufei la afaceri de peste un milion de lei. Cât costă un borcan cu produsul de nișă