28 octombrie 2021 - 14:27

50 de milioane de lei. Aceasta este valoarea producției unui sortiment de carne ocolit de români

50 de milioane de lei. Aceasta este valoarea aproximativă a producției de carne de melc din România.

O firmă din Hunedoara se află în prezent pe primul loc la producția de carne de acest tip. Firma din acest județ este deținută de antreprenori francezi și are 138 de angajați, potrivit celor de la ZF, iar cifra de afaceri este una de invidiat, și anume 31,7 milioane lei.

Suma este mare pentru un produs pentru care nu există apetit local de consum.

Vânzările erau chiar și mai mari în 2018, cu nu mai puțin de 16 procente. De reținut este faptul că această companie din Hațeg este și cel mai mare exportator de carne de melc din România.

Alături de această firmă mai sunt încă trei competitori importanți pe piață, și anume cei din Tulcea, Mureș și Sibiu. Acestea acoperă diferența de producție de până la 50 de milioane de lei.

Potrivit precizărilor mureșenilor, carnea de melc se remarcă prin conţinut mare de proteine şi conţinut mic de glucide şi lipide.

„Cochilia se foloseşte la realizarea anumitor specialităţi din carne de melc (melci umpluţi). Achiziţia materiei prime este una dintre cele mai importante etape. Melcii sunt colectaţi din două surse: din fauna sălbatică şi din fermele de creştere a melcilor”, au precizat pentru sursa citată reprezentanţii companiei din Mureş.

În economia pieţei producătorilor şi procesatorilor de carne de orice tip, acest segment – al melcilor – este mic, însă e vorba de o nişă cu particularităţile ei.

Ținând cont de codul CAEN-ul 1020 – Prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor, cele patru firme sunt cele mai mari din domeniu. Cei de la ZF spun că este posibil să existe şi altele de mai mici dimensiuni.

O afacere rentabilă

Creşterea melcilor sau helicicultura a devenit de ani buni o afacere destul de rentabilă pentru mulţi întreprinzători români. Savurată mai puţin de consumatorii români, carnea de melc constituie o adevărată delicatesă pentru restaurantele din Occident. Carnea melcilor de crescătorie este cotată la Bursele din Paris, Milano, Londra şi Madrid.

Înfiinţarea unei „ferme de melci” implică o serie întreagă de pregătiri şi condiţii ce trebuie respectate. Pentru începerea unei asemenea afaceri sunt necesare existenţa unui teren optim, o sursă permanentă de apă, fonduri pentru înfiinţare şi asigurarea unei pieţe de desfacere.

Cu privire la materialul biologic, acesta trebuie achiziţionat de la o fermă deja existentă în România, ale cărei condiţii pedoclimatice sunt asemănătoare cu cele ale zonei în care se înfiinţează crescătoria.

Acest material poate fi importat însă și din Franţa, Italia sau Spania, dar apare problema adaptării la condiţiile pedoclimatice, motiv pentru care insist pe sursele din ţară. Variantele de specii apte pentru creşterea în România sunt Helix Aspersa şi Helix Pomatia sau melcul de livadă.

A doua variantă este mai pretabilă la noi, ei regăsindu-se în fauna din România, ceilalţi fiind melci mediteraneeni, având probleme de adaptare în perioada de iarnă.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ).