28 septembrie 2021 - 10:12

Sfaturi şi recomandări pentru înfiinţarea unei ferme de melci

melc_fermaCreşterea melcilor sau helicicultura a devenit de ani buni o afacere destul de rentabilă pentru mulţi întreprinzători români. Savurată mai puţin de consumatorii români, carnea de melc constituie o adevărată delicatesă pentru restaurantele din Occident. Carnea melcilor de crescătorie este cotată la Bursele din Paris, Milano, Londra şi Madrid.

Înfiinţarea unei ”ferme de melci” implică o serie întreagă de pregătiri şi condiţii ce trebuie respectate. De subliniat este faptul că pentru asemenea proiecte se pot obţine finanţări din fondurile europene. Condiţia obţinerii acestora este ca proiectele să fie bine întocmite. Pentru începerea unei asemenea afaceri  sunt necesare existenţa unui teren optim, o sursă permanentă de apă, fonduri pentru înfiinţare şi asigurarea unei pieţe de desfacere.

 

În privinţa materialului biologic, acesta trebuie achiziţionat de la o fermă deja existentă în România, ale cărei condiţii pedoclimatice sunt asemănătoare cu cele ale zonei în care se înfiinţează crescătoria. Se poate importa acest material din Franţa, Italia sau Spania, dar apare problema adaptării la condiţiile pedoclimatice, motiv pentru care insist pe sursele din ţară. Variantele de specii apte pentru creşterea în România sunt Helix Aspersa şi Helix Pomatia sau melcul de livadă. A doua variantă este mai pretabilă la noi, ei regăsindu-se în fauna din România, ceilalţi fiind melci mediteraneeni, având probleme de adaptare în perioada de iarnă.

 

Uneltele şi echipamentele necesare sunt: sculele normale de grădinărit, o motopompă pentru extragerea apei din puţul forat şi o instalaţie de irigat, aceasta din urmă existând în mai multe variante constructive la magazine specializate. Suprafaţa minimă necesară realizării unei ferme de melci este de 2.000 de metri pătraţi. Numărul de indivizi reproducători poate începe de la 12.000 la 15.000 de capete. (Integral pe ziarullumina.ro)