”Am 5 vaci și 5 hectare de teren. Ce subvenții pot să primesc?” Iată răspunsul specialiștilor

După cum telespectatorii fideli AGRO TV știu deja, în fiecare marți seara, începând cu ora 20:00, emisiunea ”Agricultura la Raport” este dedicată subvențiilor și fondurilor europene. Telespectatorii noștri pot să ia legătura în direct, în cadrul emisiunii noastre, cu consultanți și specialiști în accesarea acestor subvenții, pentru a afla cum să-și dezvolte afacerile în sectorul agricol.

În ediția de aseară, consultanții Gabriela Fekete și Ion Păunel le-au oferit informații importante fermierilor care ne urmăresc și i-au îndrumat pe aceștia pe calea cea bună pentru accesarea fondurilor europene. Printre cei care au primit răspunsuri se află și  Claudiu Mocanu, fermier din județul Arad, care a venit cu următoarea întrebare: ”Am 5 vaci de carne Angus și 5 hectare de pământ, luat în arendă. Pot accesa fonduri europene? La care măsuri pot face proiect?”

Potrivit specialiștilor noștri, dacă fermierul în cauză are sub 41 de ani, se poate depune proiect pe măsura 6.1, instalarea tânărului fermier. Dacă depășește această vârstă minimă de 41 de ani, ar putea să acceseze măsura 4.1. ”Așteptăm să vedem când se va redeschide această măsură”, a precizat consultantul Gabriela Fekete.

Scopul submăsurii 4.1 este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

Pentru ferme vegetale cu dimensiune economică de până la 500.000 SO (valoare producție standard) și ferme zootehnice cu dimensiune economică de până la 1.000.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:

· pentru proiectele care prevăd achiziții simple maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;

· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:

– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;

– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;

· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;

Pentru ferme vegetale cu dimensiune economică de peste 500.000 SO și ferme zootehnice cu dimensiune economică de peste 1.000.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:

· pentru proiectele care prevăd achiziții simple maximum 500.000 euro;

· pentru proiectele care prevăd construcții- montaj maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;

· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate maximum 2.000.000 euro;

Pentru cooperative și grupuri de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole