La 30 noiembrie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei.
Andrei a fost un apostol al lui Isus din Nazaret, frate cu Simon Petru. Evanghelia după Ioan menționează că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Isus, devenind astfel primul apostol.
La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.Hr. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. În Tradiția Bisericii Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Sf. Andrei a murit la 30 noiembrie 60 d.Hr., ca martir, rastignit pe cruce, în Ahaia (fosta provincie romana Achaia), la Patras (Grecia).
Este patron (protector) al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. Deoarece era pescar, sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor. În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.
În tradiția populară, românii consideră noaptea de 30 noiembrie, ca una a dezlănțuirii forțelor malefice. În popor se spune ca lupii prind grai omenesc și spun grozăvii înfiorătoare. Ba mai mult, cine are ghinionul să fie mușcat de o asemenea fiară, se transformă în vârcolac.
Duhurile rele, strigoii și moroii bântuie casele și animalele din gospodării, astfel că oamenii apelează la usturoi, busuioc si apa sfințită pentru a se proteja. Se pune usturoi la uși, la ferestre, în pragul casei și pe oriunde ar putea pătrunde duhurile rele. La fel se procedează și cu animalele, cărora li se pune busuioc în hrană și un strop de aghiasmă în apă. Tot în tradiția populară se spune că duhurile rele sunt ținute la distanță dacă gospodinele întorc, de seara, cu gura în jos toate cănile și vasele din casă.
Este însă și noaptea cand fetele de măritat speră că își vor visa ursitul, dacă își pun un fir de busuioc sub perna la culcare.
Se spune că noaptea de Sf. Andrei poate indica și cum va fi iarna care începe. Dacă cerul este senin, se crede că va fi o iarnă blândă.
Nu în ultimul rând, poate cel mai răspândit obicei, este acela de a pune grâu la încolțit. În prezent, se face aproape o adevarată competiție amuzantă, din a vedea, în fiecare casă, al cui grâu crește mai repede și mai mare, pierzându-se în mare parte sensul traditiei, acela de a afla cât de bună va fi recolta de anul viitor și cât de prosperă va fi familia fiecaruia.