Ce să faci şi ce să nu faci de Sf. Andrei

50

andrei

Andrei, patronul spiritual al României, se leagă multe obiceiuri dar şi multe superstiţii. Se spune despre noaptea dintre 29 şi 30 Noiembrie, ordinea cosmică este răsturnată şi lumea celor vii se întrepătrunde cu lumea spiritelor.

Denumită şi „Noaptea Strigoilor”, noaptea premergătoare zilei de 30 Noiembrie a dat numeroase superstiţii care au devenit apoi obiceiuri.

Tot de această noapte sunt legate credinţe populară potrivit cărora spiritele morţilor ar ieşi din cimitire şi ar „poci oamenii, le-ar suge sângele, ar lega potenţa bărbaţilor şi a taurilorşi ar fura sporul vitelor”.

În ajun şi în Ziua de Sfântul Andrei este interzis să se lucreze în casă sau în gospodărie. Se spune că Sântul Andrei împarte lupilor prada pentru iarna ce vine. Superstiţiile spun că nu este bine să mături, tot din cauza lupilor, nici să dai gunoiul afară din casă, să nu dai cu împrumut nimic şi nici măcar să nu dai de pomană. Cine lucrează de Sfântul Andrei se îmbolnăveşte de Ignat. Pentru a fi feriţi de moroi şi strigoi, gospodarii ungeau uşile şi ferestrele cu usturoi.

Noaptea premergătoare zilei de Sfântul Andrei este semnificativă în tradiţia populară. Pentru a se feri de strigoii care se spune că prind viaţă în această noapte, gospodarii îşi ungeau tocurile de la uşi şi ferestre cu usturoi.

Fetele de măritat îşi aflau în această noapte ursitul dacă respectau un anumit ritual si puneau busuioc sfintit sub perna.

Un ritual specific Maramureşului şi unic în ţară spune că fetele nemăritate ţin ajun, adică nu mănâncă nimic în această zi, iar seara mănâncă o cocă frământată cu multă sare, urmând ca în vis ursitul să le aducă apă, pentru a le potoli setea. Această superstiţie era păstrată cu sfinţenie şi de mamele fetelor de măritat care puteau ţine post în locul lor.

De Sfântul Andrei  se iau 12 cepe care se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde o ceapă. Cepele care s-au stricat, semnifică luni ploioase cu grindină, iar cele care au încolţit, luni favorabile pentru recoltă. La fel se face şi cu grâul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate.

Dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin şi cald, atunci vom avea o iarnă blândă iar dacă este ger, vom avea o iarnă grea. (Sursa: romaniatv.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise