26 septembrie 2021 - 01:16

Situație DISPERATĂ: 30.000 de fermieri, în PERICOL de a-și pierde terenurile!

Dezastru total în agricultura românească! În jur de 30.000 de fermieri care lucrează terenurile din zonele afectate de secetă riscă să fie exectuați și să-și piardă aceste terenuri. Președintele Pro Agro, Ionel Arion, a tras un semnal de alarmă în aces sens, în cadrul videoconferinței organizate de Ziarul Bursa.

“Astăzi avem în jur de 30.000 de fermieri din acest areal supus secetei care nu pot începe noul an agricol fără a avea acces la finanțare. Pentru acești fermieri, faptul că nu au acces la finanțare este crunt, dar este și mai crunt faptul că ei azi sunt amenințați cu executarea de către cei care le-au furnizat inputurile pentru agricultură și, mai mult, de către traderii de cereale, care așa cum am spus, dețin monopolul în piață.

Riscul foarte mare pentru România este că fermierii afectați de secetă pot pierde aceste suprafețe și ele să fie acaparate. România este dată exemplu negativ la nivel european pe ceea ce înseamnă acapararea terenurilor. Există studii în acest sens și ne confruntăm foarte mult și cu o disoluție a autorității statului, dar și cu o ambiguitate legislativă. Faptul că legislația nu a fost constantă, consecventă, în protejarea interesului național până la urmă, a făcut ca astăzi să avem de suferit și vom avea de suferit și în perioada următoare”, a precizat fermierul Ionel Arion.

Întrebat care este cea mai mare temere a sa în privința agriculturii românești din anul 2021, Arion a precizat că mulți fermieri din zonele afectate de secetă riscă să intre în faliment și să își piardă terenurile, iar doar o minune îi mai poate salva.

”În 2021, pentru marea majoritate dintre cei care ne aflăm în arealul afectat de secetă, doar o minune poate salva aceste ferme care încă nu au declarat falimentul. Faptul că azi suntem decapitalizați nu ne asigură trecerea peste un an în aceeași situație. Faptul că aceste provocări care vor veni în viitorul exercițiu fianciar sunt atât de ambigue, și vedeți că chiar și domnii europarlamentari care sunt acolo zi de zi au semne de întrebare. Nu mai înțelegem de ce, de la o zi la alta, cineva nu a mai votat propriul amendament.

Provocările vin pe zi ce trece, iar fermierii sunt expuși, ei sunt baza lanțului trofic. Dacă fermierul nu mai are cui să arunce grijile lui, el suportă totul. (…) Sunt pesimist, pentru că eu zilnic trăiesc în câmp și văd ce se întâmplă. Sunt fermieri care azi refuză să semene culturile de toamnă pe terenuri, pentru a nu face o cheltuială, și se bazează foarte mult pe ceea ce se va întâmpla în primăvară”, a mai subliniat președintele Pro Agro.

  1. Stimate domn Ionel Ariton,
    Minunea exista si se numeste Asigurarea riscului de seceta.In plus statul roman subventioneaza 70% din prima de asigurare.

    Tote bune.

Comments are closed.