De ce TREBUIE România să fie membră în COPA-COGECA? Ionel Arion explică

Participarea României la COPA-COGECA, cea mai mare organizație a fermierilor europeni, este un subiect mult dezbătut în ultima perioadă, mai ales după decizia autorităților de a plăti cotizația necesară acestei participări. Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, liderul federației PRO AGRO, Ionel Arion, a explicat pentru AGRO TV de ce este esențial ca țara noastră să fie membră în această organizație.

”COPA-COGECA este cea mai importantă a voce a fermierilor europeni la dialogul civil cu Comisia Europeană. La Uniunea Europeană se respectă ceea ce înseamnă reprezentativitate. Restul organizațiilor nu pot ajunge la același nivel la care ajunge COPA-COGECA.

La grupurile de dialog civil, COPA-COGECA ocupă aproape trei sferturi din locurile de la masă. Restul sunt prezente cu un loc sau două locuri. Astfel, se poate impune ordinea de zi, iar atunci când se votează, contează majoritatea. De aceea ne-am dorit această organizație și nu alta și este foarte bine că suntem acolo”, a precizat Ionel Arion.

Președintele PRO AGRO a venit cu lămuriri și în ceea ce privește componenta financiară a participării României în cadrul COPA-COGECA. Potrivit lui, datorită suprafeței agricole a României, țara noastră va avea un cuvânt greu de spus în cadrul organizației. În același timp, cei care participă la grupurile de dialog civil de la Comisia DG-AGRI o vor face în mod voluntar și nu vor fi plătiți.

”Cotizația se calculează în funcție de dimensiunea suprafețelor din țara respectivă. România face parte din primele 6 state europene în ceea ce privește ponderea agricolă, ceea ce înseamnă că avem și aceleași obligații, dar avem și aceleași drepturi ca cele mai puternice state europene. Numărul nostru de voturi este același cu al Germaniei, Franței, Spaniei, Poloniei.

Cei care participă în grupurile de dialog civil nu sunt remunerați absolut deloc, este totul voluntar. Este muncă voluntară și în aceste grupuri, este muncă voluntară și în interiorul organizațiilor noastre. Nu au fost plătiți nici în trecut și nu vor fi nici acum. La COPA-COGECA nu este decontat absolut nimic, nici biletul de avion, nici masă, nici cazare, nimic”, a subliniat Ionel Arion.

Pentru a ilustra importanța participării României în COPA-COGECA, liderul federației PRO AGRO a vorbit despre un episod din 2013, când România a reușit să obțină derogare pentru utilizarea substanțelor neonicotinoide pe întreaga suprafață a țării, în ciuda deciziilor la nivel european.

”Vreau să vă pun în balanță ce ar fi însemnat în 2013, pe actualul PNDR, nu se lua decizia să susținem derogare pentru neonicotinoide. Este un subiect atât de crunt în România. Ce s-ar fi întâmplat dacă în acești 7 ani nu am fi avut această substanță? În două luni de zile, am întors decizia Comisiei și decizia Parlamentului European, prin care aceste substanțe erau interzise pe întreg teritoriul Uniunii Europene. La vremea respectivă două state au reușit derogare la aceste substanțe: Finlanda și România. Noi am reușit pentru întreaga suprafață, iar Finlanda doar pentru o suprafață de 24.000 hectare”, a mai precizat Ionel Arion.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole