Anul agricol actual este cel mai secetos an din punct de vedere statistic, spun meteorologii. Potrivit datelor oficiale prezentate de șeful laboratorului de agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Daniel Alexandru, există zone agricole din țară unde cantitățile de precipitații din ultimele opt luni nu au depășit 50 de litri/metru pătrat.
”Am trăit o perioadă de secetă care venea din vara trecută, septembrie, toată iarna și până în prezent. Chiar dacă aceste precipitații au venit și au fost, să spunem, suficiente pentru culturile de primăvară, pentru culturile de toamnă au fost foarte puține, pentru că în ultimele șapte luni, media este undeva la 150 de litri, dar sunt zone cu 40-50 de litri/mp, deci ca și cum n-ar fi fost. Practic, solul este foarte sărac în precipitații, e uscat, fărâmicios, nu permite dezvoltarea culturilor.
Grâul, din câte știu, a avut probleme și la răsărire, cu goluri în culturi și multe întoarceri de culturi în zona Moldovei și în Dobrogea. Chiar avem o acțiune în Dobrogea și sunt foarte mari porbleme acolo în ceea ce privește culturile de toamnă. Acolo s-au întors culturile de toamnă în toate zonele. (…) Din punctul nostru de vedere, din punct de vedere statistic, anul acesta este cel mai secetos an în cele opt luni care s-au scurs din anul agricol”, a precizat Daniel Alexandru în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Reprezentantul ANM a vorbit și despre fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă, care au provocat daune mai ales în culturile de toamnă.
”Problema care a apărut odată cu precipitațiile pe care le-am avut în ultimele zile este că acestea au adus fenomene meteorologice extreme, grindină și vânt foarte puternic, care fac foarte mai probleme de ordin mecanic în ceea ce privește culturile care se află în câmp. Vorbim de grâu, în special; porumbul și floarea soarelui sunt încă în fază incipientă și nu sunt chiar atât de tare afectate în acest moment”, a explicat Daniel Alexandru.