15 iunie 2021 - 03:15

200.000 EUR pentru INVESTITII in mediul RURAL. Care este conditia?

Un nou sprijin in economia socială dedicat pentru investitii in mediul rural a fost anunțat de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. Este vorba de un program de 200 de milioane de euro, unde cei care angajează oameni în mediul rural și în agricultură beneficiază de: 

  • un sprijin de până la 200.000 de euro pentru investiții sau dezvoltarea afacerii pe care o au
  • iar pentru fiecare angajat primesc lunar 2.250 RON 

Investitii in mediul rural: CONDIȚIA este următoarea: dacă proiectul este de până la 100.000 de Euro investiții, trebuie să angajeze cinci oameni, iar dacă este până la 200.000 de Euro – angajatorii trebuie să angajeze minim șapte oameni.

Aceasta măsură este una separată de forma de sprijin anunțată anterior, dedicată creării locurilor de muncă pentru tinerii cu vârstă cuprinsă între 16 și 29 de ani – VEZI DETALII AICI.

„Aici, pe de o parte, se îmbină atât sprijinul legat de angajarea forței de muncă. Pe de altă parte, în această perioadă în care banii din Programul Național de Dezvoltare Rurală s-au terminat pentru unele măsuri, cum a fost măsurile 4.1, 4.2, iată că cu bani de la alt minister încercăm ca în zona rurală și în agricultură să venim cu niște forme de de sprijin, care pe lângă forța de muncă, să vină și cu niște sume care pot fi alocate investițiilor sau activității curente, respectiv 100.000 și 200.000 de euro”, a declarat Adrian Oros.

Aceste noi forme de sprijin au fost discutate luni, 03 august 2020, la o întâlnire a Ministrului Agriculturii cu Ministrul Fondurilor Europene. „Noi lucrăm și la alte scheme în această perioadă, în afară de pregătirea programului Național Strategic, în afară de schemele de sprijin care o să le dăm și pentru secetă, dar și pentru compensarea pierderilor din cauza virusului COVID-19 și care la rectificarea de buget sau după rectificarea de buget o să vi le putem comunica, pentru că sunt pregătite. Fie Ordonanțe de Urgență, fie Hotărâri de Guvern (HG) pe care le-am prenotificat la Comisie, că așa este regula, în momentul în care va avea loc rectificarea de buget pentru fiecare sector de activitate în parte, pentru vacă de lapte, pentru vaca de carne, pentru ovine pentru porci și pasăre, dar și pentru albine, o să avem scheme de sprijin pentru compensarea pierderilor din cauza evoluției pandemiei”, a subliniat Ministrul Agriculturii. 

Au fost deidicate sume inclusiv pentru cei din industria alimentară, care au fost incluși într-o ordonanță comună făcută de Ministerul Economiei și Ministerul Fondurilor Europene.

În această perioadă, Ministerul Agriculturii lucrează cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene la aceste două forme de sprijin (masura pentru tineri, masura pentru mediul rural), pe lângă programul național de creștere a rezilienței, adică acele două proiecte mai mari legate de strategia de gestionare a apei și crearea acelei rețele de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești. „Pentru că acolo s-au identificat sume în programele acestui minister, sume care pot să ajute și sectorul agricol”, a spus Adrian Oros.