Peste 2 tone de trufe din Gorj, așteptate în restaurantele de lux din Europa

Pădurile din Gorj adăpostesc un ingredient aflat la mare căutare în marile restaurante din Europa de Vest: trufele.

Direcția Silvică Gorj are în vedere cesionarea dreptului de recoltare a trufelor comestibile de pe raza pădurilor statului, iar interesul pentru obținerea contractelor este unul foarte ridicat, având în vedere prețul ridicat cu care poate fi vândut prețiosul ingredient, scrie Gazeta de Sud.

Pentru un kilogram de trufe, se pot obține de la câteva sute la câteva mii de euro, în funcție de calitate și mărime, iar cantitatea pe care Direcția Silvică estimează că poate poate fi recoltată, an de an, de pe suprafețele de pădure administrate de stat la nivelul județului Gorj se ridică la peste două tone.

Datorită domeniul silvic vast pe care îl deține, România este una dintre ţările cu cele mai multe trufe, în pădurile noastre fiind identificate nu mai puțin de zece soiuri de astfel de ciuperci.

Supranumite „diamantele pământului”, trufele pot fi recoltate de pe diferitele specii de arbori, de la adâncimi ce pot ajunde uneori la 30, 40 şi chiar 50 de centimetri. De aceea, recoltarea lor nu este o activitate prea ușoară, pentru aceasta fiind folosiţi câini special dresaţi să adulmece mirosul specific al ciupercii. Astfel, în funcţie de zona de căutare, de calităţile câinilor şi de priceperea căutătorilor, se pot recolta de la câteva grame, la câteva zeci de kilograme pe zi. Prețul este însă unul pe măsură, un kilogram de astfel de ciuperci ajungând să coste de la câteva sute la câteva mii de euro. Chiar și în anii cu producţii mari, trufele se vând cu 50-60 de euro per kilogram.

Sursa foto: gds.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole