Fermier: ”Cu 2 hectare de legume în spații protejate obții venituri mai mari decât cu 1000 hectare de cereale”

În timp ce unii fermieri nu știu de unde să se mai împrumute și cum să-și mai amâne creditele din cauza producțiilor dezastruoase provocate de secetă, alții, mai fericiți, își extind fermele în plină criză. Este și cazul fermierului Fănel Pețanca – după un an agricol bun, în care și-a vândut cerealele la prețuri excelente, fermierul din județul Giurgiu plănuiește să-și extindă ferma, intrând și în sectoarele de pomicultură și legumicultură în spații protejate.

”Pentru securizarea afacerii mele m-am gândit să merg în altă parte, tot în agricultură, dar nu pe partea de producție vegetală, pentru că aici, până se pun la punct irigațiile va mai dura, iar în cazul acesta nu avem securizată investiția, suntem mereu la mâna lui Dumnezeu. Ca să avem o securizare, să nu mai depindem de nimeni, m-am gândit la niște investiții în pomicultură și legumicultură, dar totul la cel mai înalt nivel, în spații protejate”, a precizat Fănel Pețanca în direct la ”Agricultura la Raport”.

Potrivit fermierului giurgiuvean, legumele în spații protejate reprezintă o investiție mult mai sigură decât cultura mare, unde irigațiile reprezintă o mare problemă. În plus, în urma investigațiilor pe care le-a făcut, Pețanca susține că profiturile generate de o astfel de afacere sunt mult mai consistente decât cele din cereale, deși suprafața cultivată este mult mai mică.

”Da, sunt niște investiții mari, dar nu trebuie să faci totul într-un an, doi. Mă gândesc să accesez și fonduri europene, dar dacă îmi spune că mi le dă peste doi ani, nu stau. Mă duc și fac un credit la bancă. Vreau să fac niște investiții astfel încât să depind 100% doar de mine. Pentru securizarea investiției, m-am gândit să fac treaba aceasta, am identificat deja o parte din firme și o să mă duc să vorbesc, să vedem care sunt pașii, iar dacă se poate, de la anul din toamnă o să-mi pregătesc și terenul să demarăm.

Vă spun sincer, în spații protejate, poți să faci pe două-trei hectare producție și să obții venituri mai mari decât iau eu acum pe 1.100 de hectare. Am verificat la cifra de afaceri firma care are până în două hectare și am crezut că minte, dar aceasta este realitatea. Am făcut socoteala și așa este”, a mai spus Fănel Pețanca pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole