150 de milioane de euro în plus pentru fermieri! Cererea trebuie depusă URGENT

AFIR fonduri europene microgranturi ajutoare 15.000 euro APIA euro AFIR subventie fonduri europene tinerii din diaspora tinerii fermieri activități non-agricole submăsurile 6.2 și 6.4 ghidurile solicitantului submăsura 6.1 instalarea tinerilor fermieri micii fermieri achizitia DE UTILAJE rabla pentru tractoare plati finantare

Toți fermierii care au depus proiecte eligibile prin măsura 4.1.1 vor beneficia de finanțare, după ce Ministerul Agriculturii a decis suplimentarea bugetului cu 150 de milioane de euro. Aceste proiecte trebuie, însă, implementate foarte repede, pentru că termenul limită pentru depunerea cererilor de plată la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este 30 septembrie 2025.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, directorul de marketing al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), Mihai Ivașcu, a atras atenția asupra câtorva aspecte importante pe care trebuie să le aibă în vedere fermierii care implementează aceste proiecte.

”Această măsură a fost accesată de către un număr foarte mare de fermieri din România, măsura 4.1.1, care prevede retehnologizarea fermelor și adoptarea tehnologiilor no till, minimum till și strip till. Un lucru bun pe care vreau să-l aduc în atenția fermierilor este că Ministerul Agriculturii a hotărât suplimentarea fondurilor alocate pentru această măsură și toate proiectele care au fost declarate eligibile vor fi finanțate. Deci nu va exista fermier care să fi depus dosar și să nu fie finanțat. Asta înseamnă o suplimentare a bugetului inițial cu 150 de milioane de euro.

Este un lucru bun, însă îi sfătuiesc pe fermieri să demareze cât mai repede procedura de achiziție a echipamentelor agricole, întrucât această sesiune trebuie încheiată până la sfârșitul lunii septembrie, când fermierii vor fi nevoiți să depună dosarul de cerere de plată. Acești bani sunt alocați din sesiunea veche și ei trebuie cheltuiți până la sfârșitul acestui an.

De aceea, nu mai este timp, întrucât știm că fabricarea unui echipament agricol nu poate dura 30 de zile, ea se întinde undeva la 3-4 luni, așa că suntem într-o fereastră de timp foarte scurtă. Este important ca ei să demareze aceste achiziții, este important să știe că pot semna contractul de achiziție doar în baza notificării că proiectul este selectat, nu trebuie să aibă semnat contractul de finanțare cu AFIR.

Îi rog să se grăbească pentru că, la ultima cerere de plată care se va depune în 30 septembrie, ei trebuie să aibă atașată și acea autorizație de mediu. Or o autorizație de mediu nu se obține în 30 de zile. Noi am făcut demersuri către MADR și sperăm ca prezentarea acestei autorizații să poată fi amânată la un termen de 9-12 luni. Dacă acest lucru se întâmplă, sunt sigur că mulți fermieri vor reuși să finalizeze aceste proiecte. E păcat să pierzi bani de la Uniunea Europeană și nu cred că ne permitem acest lux”, a explicat Mihai Ivașcu, pentru AGRO TV.

Precizăm că motivul pentru care cererile de finanțare trebuie depuse până la 30 septembrie este că submăsura 4.1.1 este parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Astfel, AFIR trebuie să încheie toate plățile pentru acest program la 31 decembrie 2025.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.