Pentru fermierii români și colegii lor din țările Europei Centrale și de Est se apropie ziua fatidică de 15 septembrie, în care expiră interdicția importurilor pentru o serie importuri agricole din Ucraina, iar premierul Marcel Ciolacu simte că se află pe un butoi cu pulbere, motiv pentru care a anunțat în ședința de guvern de joi o serie de măsuri de sprijin pentru agricultori.
Deși cele cinci țări – Polonia, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia – au cerut în repetate rânduri extinderea interdicției cel puțin până la sfârșitul anului, șansele de adoptare a unei asemnea decizii sunt minime, mai ales că guvernele celor cinci state par să nu mai vorbească într-un singur glas.
Dacă Polonia și Ungaria au anunțat deja că vor bloca unilateral importurile, premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, consideră că „este corect să permitem importurile din Ucraina”, adăugând că eliminarea embargoului pentru importurile de cereale ucrainene va reduce preţul alimentelor de bază, lucru de care vor beneficia oamenii cu venituri reduse din țara sa.
România încă nu a adoptat o poziție clară, însă premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles că nu-și va lăsa fermierii la voia întâmplării.
„Profit de ocazie să-i cer domnului ministru al agriculturii, Florin Barbu, să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi pierderi serioase, dar este vital să susținem agricultorii români. Ne vom consulta, de asemnea, cu partenerii europeni și sper să fie solidari cu acest demers”, a spus Marcel Ciolacu în debutul sedinței de guvern de joi.
România ia în calcul două variante: ori niște măsuri unilaterale, similare cu cele din Polonia și Ungaria, ori solicitarea unor compensații pentru fermierii români din partea Comisiei Europene, a dezvăluit Sorin Moise, secretar de stat în MADR, miercuri seară, în emisiunea „Agricultura la Raport”.
Printre măsurile de sprijin pentru fermierii români pe care Guvernul României s-a grăbit să le adopte cu o zi înainte de 15 septembrie se numără și acordarea unui ajutor suplimentar pentru motorină, continuarea Programului Tomata și aprobarea normelor de aplicare pentru programul INVESTALIM.
„În primul rând acordăm un sprijin de urgență fermierilor din sectorul vegetal, care au mari probleme în a-și valorifica producția din 2022 din cauza războiului din Ucraina și a importurilor de cereale. Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrările agricole. Bugetul total este de 60 de milioane de euro, asigurat și din fonduri europene, și din bugetul național. 30 de milioane de euro din fonduri europene și 30 de milioane din bugetul național. Cam aceasta va fi și ponderea în viitor pentru acoperirea acestor urgențe ale fermierilor. (…) Decidem astăzi continuarea și îmbunătățirea Programului Tomata. Alocăm 65 de milioane de lei în plus producătorilor, existând un record de beneficiari înscriși în a cest an – peste 22.000. De la debut, avem înscriși peste 100.000 de fermieri care au primit un sprijin cumulate de aproape 1,4 miliarde de lei, iar producția internă a crescut cu 20%. În plus, aprobăm norme de aplicare a programului INVESTALIM, creștem capacitatea de procesare a produselor agroalimentare, ca să nu mai exportăm, ca până acum, materie primă și să importăm alimente procesate în afara țării. Avem un buget de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026, mai exact, 150 de milioane de euro anual”, a mai anunțat premierul Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern.