Liber la importul de cereale! Ce măsuri ia Ministerul Agriculturii

Interdicția privind importul de cereale din Ucraina va fi, cel mai probabil, ridicată după data de 15 septembrie. De altfel, Bulgaria și-a anunțat deja intenția de a nu susține extinderea interdicției, susținând că importul mărfurilor agricole ucrainene ar putea fi benefic pentru a face alimentele mai accesibile din punct de vedere al prețului.

În acest context, oficialii români așteaptă data de 15 septembrie pentru a hotărî ce vor face mai departe. Potrivit secretarului de stat Sorin Moise, există posibilitatea ca România să adopte măsuri similare celor anunțate de Ungaria și Polonia, adică blocarea unilaterală a importurilor, în ciuda deciziei Uniunii Europene.

”Am transmis punctul nostru de vedere celor de la Comisia Europeană, directorului DG AGRI, spunându-i că dacă cerealele ucrainene vor ajunge pe piața românească va fi creată o concurență neloială și va fi încălcat unul din principiile de bază ale funcționării Uniunii Europene”, a explicat Sorin Moise pentru AGRO TV.

Potrivit oficialului MADR, decizia privind păstrarea embargoului trebuie să fie luată în unanimitate la nivelul statelor membre UE, astfel că șansele de adoptare a unei astfel de decizii sunt minime.

”Din punct de vedere al ministerului, ori se vor lua niște decizii similare cu cele din Ungaria și din Polonia, ori vom solicita Comisiei Europene să ne plătească pierderi de venit pentru fermierii din România. Vom calcula care sunt aceste pierderi de venit în urma apariției cerealelor din Ucraina pe piața românească și vom solicita sumele respective. Este datoria noastră să cerem”, a mai precizat Sorin Moise, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole