4 august 2021 - 21:59

10 octombrie – Ziua națională în care produsele românești sunt sărbătorite

Începând din 2017, la data de 10 octombrie al fiecărui an este sărbătorită Ziua națională a produselor agroalimentare românești.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat la 2 mai 2017, în calitate de primă Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor la 13 iunie 2017, aceasta având rol decizional. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 11 iulie 2017, decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti, Legea 168/2017 fiind publicată în Monitorul Oficial la 13 iulie 2017.

Prima ediţie a Zilei naţionale a produselor agroalimentare autohtone a fost organizată atât în Bucureşti cât şi ţară. În perioada 10-15 octombrie 2017, în parcul Herăstrău din Bucureşti, a avut loc evenimentul intitulat “Ziua Naţională a produselor tradiţionale româneşti”, în organizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti. La târgul de produse agroalimentare româneşti au participat peste 100 de producători autohtoni din mai multe regiuni ale ţării.

Evenimentele dedicate Zilei naționale a produselor agroalimentare reprezintă consolidarea relației dintre producător și consumator, în scopul promovării produselor romanești, dar și a întoarcerii consumatorului către gastronomia românească.

Potrivit prezentei legi, Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi de către persoane fizice şi juridice. Se pot organiza programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare autohtone şi câştigării încrederii consumatorului. Totodată, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate acestei Zile naționale, autorităţile administraţiei centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri prin bugetele proprii, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

La târgurile de produse agroalimentare românești participă numeroși producători autohtoni din mai multe regiuni ale țării. Aceștia aduc, spre vânzare, preparate din carne, produse de panificație și patiserie, brânzeturi și produse lactate.